Подаваме сигнал до телефон 112 и със SMS

Депутатите приеха на първо четене промените в Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Предвижда се да подаваме сигнал за спешен случай чрез SMS, освен с обаждане.
Според вносителите от БСП възможността за използването на услугата на телефон 112 само чрез гласови съобщения поставя в неравностойно положение някои категории хора с увреждания на слуха и говора. От ГЕРБ обясниха, че не е сигурно дали SMS-a ще стигне до системата за спешни повиквания. Социалистите видяха в това опит за манипулация на обществено важната тема.
„Бихме подкрепили подобни промени в контекста на идеята и желанието действително да се обезпечат хора в неравностойно положение, особено със специфични проблеми - като глухонемите, да имат достъп до тази услуга. Така направеното предложение е технически почти неосъществимо. В краткото текстово съобщение не е възможно първо пострадалият да опише състоянието си. Смисълът на гласовата комуникация е операторът от спешния център да прецени доколко е тежко състоянието на човека и дали е фалшив сигналът или не е. Действително, при хората, които не чуват, това няма как да стане", подчерта депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски.
В отговор социалистът Петър Мутафчиев заяви: „Господин Московски, аз се чудя на опита да се покаже, че едно добро намерение, осъществимо намерение, което и като практика го има в други страни, и като практика се налага и в България, но по други системи, в момента се опитваме да кажем, че то не е необходимо да бъде прилагано. Имам опасенията, че всичко това се прави, за да не усложним живота на операторите от 112. Твърдението, че SMS-а e несигурен, какво казваме с това. Ние трябва да излезем днес и да кажем на българите: Уважаеми български граждани, всички тези, които ползват за разни играчки, за да ви вземат парите по телевизията, гласувайки чрез SMS, вашите SMS-и не е сигурно дали ще пристигнат до тази телевизионна игра. Ако е така, дайте да го кажем, за да не лъжат българските граждани тогава. Не можем да говорим, че SMS-ът не е сигурен, а пък Столична община да използва SMS за синята си зона".

Станете почитател на Класа