Антон Кутев: Избрах по-малкото зло

Причината да мине мораториумът, е фактът, че го подкрепи „Атака“ и една част от ГЕРБ. Всеки преценява за себе си как да гласува. Аз гласувах за по-малкото зло. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от БСП Антон Кутев.Той поясни, че ако трябва да бъде решен проблемът за земята, е необходимо да бъдат инициирани други законодателни промени. Запитан дали може да очакваме санкции от ЕС, Кутев отговори: „Мисля, че санкции няма да има, тъй като текстът е доста обтекаем и може да получи многостранни тълкувания“.

„80% от българите искат гаранции за това, че земята няма да се продава. Тези хора са прави, защото например при всички европейски проекти, където една и съща работа вършат българи и германци, ЕС плаща между 30 и 40 евро на ден, на европейците – 300 и 400 евро. С мораториума на този етап се спира влизането на външните купувачи. Надявам се да направим промени в законите, с които ще успеем да ограничим поне териториално купуването на земя“, каза депутатът.

Той поясни, че е подкрепил по-лекия вариант на мораториума – този на „Атака“. „Вариантът на ГЕРБ беше много тежък. Пак повтарям – мораториумът ще е в сила до Нова година. Оттам нататък трябва да подкрепим всичко с убедителни законови промени“, заяви Антон Кутев.  /БЛИЦ

Станете почитател на Класа