Не е изключено военно участие в пазенето на границата ни

Като крайна форма не е изключено евентуално участие на военно формирование за опазване на българската граница от бежанци. Това заяви на пресконференция министърът на отбраната Ангел Найденов след извънредното заседание на правителството, на което бе обсъдена бежанската криза. Ангел Найденов обаче отбеляза, че участието на армията ще е само по хуманитарни причини, подпомагащи екипите и силите на Гранична полиция за опазване на българската граница.

Министърът на отбраната направи разчет на средствата, от които се нуждае министерството. За възстановяването на 107-те км пътища за поставянето на технологични съоръжение за контрол на границата са необходими около 750 000 лева. До 5 млн. лева ще струва самото изграждане на техническите съоръжения в рамките на тази 30 км ивица в района на Елхово. Тези средства ще са допълнително поискани към бюджета на Министерство на отбраната и ще са на базата на актуализацията на бюджета на правителството.

„Най-добрият начин, по който могат да бъдат изпълнени възстановяването на пътищата и изграждането на техническите съоръжения, е те да бъдат възложени директно на българската армия. Тя разполага с необходимите умения и техника", коментира Найденов. Според него - армията ще подпомогне решаването на проблема с бежанците и като предостави логистици, коменданти и психолози на местата за настаняване на бежанците. Министерство на отбраната ще осигури и високопроходима техника и автобуси, които да послужат са превозването на бежанците.


Станете почитател на Класа