Плевнелиев връчва отличия „Джон Атанасов” на млади изследователи

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи традиционната награда “Джон Атанасов” за насърчаване на постиженията на млади български изследователи в областта на информационните и комуникационни технологии на специална церемония в Гербовата зала на “Дондуков” 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Призът ще бъде връчен за единайсети път на 4 октомври, петък, а за втора поредна година президентът ще връчи грамоти за прилагане на научни постижения в практиката и за проекти с висока обществена значимост, както и грамота “Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели”.
Държавният глава ще удостои с ордени „Мадарски конник“ I степен синът и дъщерята на д-р Джон Винсент Атанасов - Джон Атанасов младши и Джоан Гедърс. Отличията са за особено големите им заслуги за развитието на двустранните отношения и сътрудничество между България и САЩ.
По-късно в зала „Сердика“ на хотел „Шератон“ в столицата президентът Росен Плевнелиев ще открие конференцията „Наука, иновации и предприемачество 110 години след рождението на Джон Атанасов“. Събитието се организира съвместно от Администрацията на Президента, Българската академия на науките, Техническия университет-София, София Тех Парк, Съюза по автоматика и информатика „Джон Атанасов“, БАИТ, БАСКОМ, ИКТ Клъстер, технологичния сайт IDG.BG и сп. ComputerWorld.
На форума ще бъдат представени малко известни факти около откритието на Джон Атанасов и неговото значение за развитието на компютърните технологии. Представители на едни от най-успешните български компании в ИТ-сектора и млади учени-предприемачи ще дебатират на тема “От дигитален компютър към дигитално предприемачество”.
Форумът е по повод 110-годишнината от рождението на изобретателя от български произход д-р Джон Винсент Атанасов. Участие в дискусията ще вземат български и чуждестранни изследователи, водещи имена в областта на информационните и комуникационните технологии, млади предприемачи и учени.
На 3 октомври, четвъртък, ще се проведат „Дни на отворените врати“ в Техническия университет в София и в Института по информационни и комуникационни технологии при БАН. От 10.00 до 18.00 ч. техните лаборатории и научни центрове ще бъдат открити за всички ученици, които желаят да разгледат експериментите и проектите, разработвани в научните институции.
Гостите на лабораториите ще се запознаят и с възможностите за обучение и професионална реализация в сферата на информационните и комуникационни технологии.

Станете почитател на Класа