Найденов: България е за политическо решение на кризата в Сирия

Приключи двудневната неформална работна среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз, която се проведе във Вилнюс.

Министърът на отбраната Ангел Найденов представи позицията на българското правителство за намиране на политически изход от кризата, който да осигури дълготрайно решение за Сирия.

Министър Найденов заяви още, че не изключва военните действия, но посочи, че те са крайно средство, само когато са изчерпани всички останали възможности. Евентуалните военни действия трябва да са в пълно съответствие с международното право, каза министър Найденов и подчерта, че България остава силно резервирана към варианта „коалиция на желаещите".

Министър Ангел Найденов акцентира върху действията, които е предприело българското правителството във връзка с бежанския поток. Той отбеляза, че се изготвя оценка за създаване на допълнителен капацитет за временно настаняване на търсещи убежище в страната ни бежанци и призова за по-активно ангажиране на международните организации, тъй като потокът от бежанци е възможно да достигне приблизително 10 000 души до края на годината.

На работната вечеря вчера, министрите разгледаха състоянието на военните мисии и операции на Европейския съюз, техните перспективи за развитие и регионален контекст. Акцент в разговорите по темите за сигурността беше ситуацията в Сирия.

 

 

Станете почитател на Класа