Искат лимит за туристи на Рила до 500 души на ден

Въвеждане на разрешителен режим за посещение в района на Седемте Рилски езера в Национален парк Рила – например максимум до 500 души на ден.

За това настояват в декларация, изпратена до министъра на околната среда и водите, от сдружение "Зелени инициативи".

През почивните дни в района се струпва огромен брой посетители, което заплашва крехкото равновесие на уникалната екосистема на планината. Това налага спешни мерки за регулиране на туристопотока, сочат в мотивите си зелените. По данни на управата на парка,

до 2009-та годишно Рилските езера са посещавали не повече от 1000 души, а в момента броят им е нараснал над 10 пъти - между 120 и 140 хиляди.

Активисти на сдружението потвърждават данните за заблатяване на езерата, ерозия на склоновете, силно замърсяване, вследствие на многократно нарасналия брой посетители.

Практика на ограничителен режим е въведена на много места в света – Мачу Пикчу, Гранд Каньон, Хималаите, водопадите Игуасу, резерват „Кроноцки“ в Камчатка и т.н.

Сдружение "Зелени инициативи" предлага да се създаде експертна група към министерството, която заедно с представители на НПО-та, да определи допустимите параметри на брой хора, които могат да посещават едновременно района на Седемте рилски езера.

Станете почитател на Класа