Кунева отказа на Борисов

Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева отхвърли предложението на Бойко Борисов за общ план за сваляне на правителството и съвместно управление. Лидерът на ГЕРБ предлага на Реформаторския блок, част от който е и партията, оглавена от Кунева, да направят общ план за сваляне на кабинета "Орешарски" и впоследствие съвместно управление.
Не, „Движение България на гражданите“ не се занимава с механично събиране на проценти. В последните 2 месеца след изборите имаме над 1000 нови членове. Очевидно политиката ни за изграждане на модел на обществен живот без задкулисни договорки и основан единствено на честност дава резултат. В „България на гражданите“ сме хора с десни и дясно-центристки убеждения, които вярваме, че партиите трябва да отстъпят крачка назад, за да оставят място на гражданското общество, заяви Меглена Кунева по повод изявлението на Борисов.
Според нея пораженията, които нанесе управлението на бившия премиер от ГЕРБ, именно върху гражданското общество, бяха очевидни още през февруари за всички. Такова е убеждението и на другите партии в Реформаторския блок. Дано за председателя на ГЕРБ да стане ясно, че в реформаторското обединение сме събрани партии, които вярват в общи идеали и имат общи ценности, а не са заедно за механично сливане на проценти и за участие във властта на всяка цена, е позицията на "Движение България на гражданите".
Участник във властта в момента е ГЕРБ с голяма парламентарна група. В битността им на управляващи ние нямахме никакви допирни точки с тях. В сегашната им роля на парламентарна партия – също, защото те трябваше да имат функцията на силна и национално отговорна парламентарна опозциия, но абдикираха. Ръководстсвото на ГЕРБ има да извърви дълъг път на промяна, за да покажат, че са нещо различно от БСП, ДПС и Атака, категорична е Меглена Кунева.
Секретарят на партията Йонко Грозев допълни, че ГЕРБ не са показали, че са направили преоценка на своето управление и на изключително проблемните управленски практики от гледна точка на Реформаторския блок. Като такива Грозев посочи политическите назначения в държавните институции, полицейщината и подслушването, липсата на ефективна борба с корупцията, манипулация на вота, задушаването на малкия и среден бизнес и изгражданато на монополи във всички области.
Без такава ясна оценка и действия, които създават увереност, че ГЕРБ няма да повтори същите практики,“Движение България на гражданите“ и Реформаторският блок не биха могли да поемат ангажимент за съвместно управление, заключи Йонко Грозев.
По-рано през деня, в Разлог, Бойко Борисов съобщи, че предлага на Реформаторския блок да излязат с общ план за сваляне на правителството и за съвместно управление.

 

Станете почитател на Класа