ГЕРБ внася в петък 77 подписа за свикване на извънредно парламентарно заседание

ГЕРБ внася в петък в парламента искане за свикване на извънредно заседание, на което отново да бъде обсъдена актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. и наложеното президентско вето. Искането е подписано от 77 народни представители от ГЕРБ, съобщиха от партийния пресцентър.

Вчера ръководството на най-голямата парламентарно представена политическа формация обяви, че ще задейства конституционната процедура за извънредно пленарно заседание още тази седмица. Според основния закон на страната една пета от депутатите имат право да поискат такова заседание. В мотивите се посочва, че новото обсъждане на промените в бюджета трябва да се състои в най-кратки срокове, а не в края на август.

Основанията парламентът да се събере бързо били в изказвания на премиера Орешарски за забавяне "с неблагоприятни последици за страната" като резултат от наложеното вето. В писмо до медиите Министерството на финансите също твърдеше, че забавяне на актуализирането на бюджета за 2013 г. ще доведе до неизпълнение на редица мерки, предвидени от правителството.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов също заяви, че отлагането на влизането в сила на актуализацията ще спре изплащането на редица социални добавки за хората в неравностойно положение, се посочва още в мотивите.

ПГ на ГЕРБ пише още в искането си, че от една страна изпълнителната власт твърди, че без промените в бюджета са налице непреодолими препятствия за хората и бизнеса, а от друга - парламентарното мнозинство, подкрепящо правителството, не бърза с актуализацията.

Партията на Бойко Борисов остава на позицията си за необоснованост на актуализацията и непрозрачност.

Станете почитател на Класа