Тихомир Безлов: Всичи вътрешни министри от 1990 година насам трябва да са в ситуацията на Цветанов

Всички вътрешни министри от 1990 година вероятно трябва да са в същата ситуация като Цветанов сега. Това коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по повод повдигнатото на Цветан Цветанов обвинение за неупражнен контрол върху служителите на СДОТО, които са осъществявали използване на специални разузнавателни средства. Според Безлов като министър Цветанов едва ли е променил нещо драстично в правилата. – „Вероятно за системата за контрола всеки министър може да бъде обект на обвинение”, посочи експертът, цитиран от „Фокус”. Безлов обясни, че в момента се разгаря за пореден път една стара дискусия: къде са границите на контрола, къде е политическата отговорност, къде е наказателната. Експертът допълни, че поне той не се сеща за последните 23 години някой министър да е понесъл наказателна отговорност.

Злоупотребява се с използването на специални разузнавателни средства, и особено активни са не политиците, а корпорации, банки, богати частни лица, изтъкна Тихомир Безлов. Той разясни, че в България се използват поне няколко мрежи за набиране на такъв тип информация, като обикновено се използват бивши и настоящи полицаи.

Попитан дали трябва да се промени законът за специалните разузнавателни средства, Тихомир Безлов отговори: „Има много чужди експертизи, които твърдят, че не малък брой български закони, са добри , но проблемът е изпълнението, контролът и систематичността. С това, че в момента се премества СДОТО от МВР някъде другаде, не се решава проблемът. Проблемът е как ще се контролира ефективно дейността на новата структура".

"Основният проблем е как да измислим реален, а не абстрактен механизъм, който да работи в нашите условия. Например, не знам как едни от най-опитните полицаи в държавата по следенето ще ги следим Как хората, които цял живот вербуват агентура, ще ги направим агенти и те ще ни разправят за злоупотребите си с агентурите”, каза още Безлов.

Станете почитател на Класа