Омбудсманът към депутатите: Внесете здрав разум в отношенията монополи - граждани

Да се говори за конкуренция в "Топлофикация" е все едно да говорим за свобода на словото в тоталитарна държава. Има административно тоталитарен метод, наложен от Закона за енергетиката. Няма какво да се лъжем. Този метод е налаган в продължение на годините в една посока – да спасим "Топлофикация" от фалит, да защитим правата на "Топлофикация" без да мислим за правата на гражданите.

Това каза пред БНТ омбудсманът Константин Пенчев, коментирайки становището на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че "Топлофикация-София" не дава право на избор на потребителите.

Вчера КЗК излезе със становище, че нормативната уредба у нас съдържа ограничени възможности за появяването на алтернативни доставчици на топлинна енергия, които да снабдяват потребителите и да бъдат реални конкуренти на топлофикационните дружества.

Няма какво регулаторните органи "след дъжд качулка" да дават препоръки, ами в парламента да си стиснат ръцете, препоръча Пенчев.

Според него в "Топлофикация-София" е батак. Когато имаш пазар, тогава имаш икономика, проблемът трябва да се реши на пазарна почва, препоръча омбудсманът.

Не знам дали ще фалира "Топлофикация-София". Да фалира тя, не е равносилно на това да фалира държавата. Това дружество е монополист. Държавата санкционира тези монополи, а не трябва да ги спасява от фалит. Проблемът дали ще фалира "Топлофикация" не е на държавата, нито на гражданите.

Ако фалира "Топлофикация-София", ще се появи нещо друго на нейно място, което ще е в ръцете на по-предприемчиви хора. Това ще е от полза на гражданите, каза Пенчев.

Обръщам се към депутатите – внесете здрав разум в отношенията монополи-граждани, настоя Пенчев. Предсрочните парламентарни избори станаха факт, защото хората излязоха на улицата срещу монополите и срещу тази несправедливост, припомни той.

Омбудсманът препоръчва индивидуални договори с "Топлофикация". Не трябва да ме задължават да плащам нещо, което не ползвам, тоест това плащане на сградна инсталация да отпадне, може би да отпаднат и топлинните счетоводители, подчерта Пенчев.

Дайте да освободим гражданите от този гнет и да има някаква справедливост и здрав разум, да минем на чисти пазарни отношения. Да знам какво плащам и защо плащам, призова отново омбудсманът.

Пенчев уточни, че има топлофикационни дружества (например в Сливен), които не се възползват от таксата за сградна инсталация. Те са избрали пазарния принцип, подчерта той.

 

Станете почитател на Класа