Министър Клисарова: Майчиният език ще остане избираем предмет в училище

Новият образователен министър Анелия Клисарова се учуди от подновения диалог за изучаването на майчин език, предизвикан от изказване на министърът на спорта Марияна Георгиева по време на предизборната кампания.

Клисарова обясни, че законът за това не е променян от 1991 г. и той е задал да има изучаване на български и майчин език в общинските училища.

„Имаме задължителна подготовка и избирателна подготовка. Във втората влиза майчиният език и това не е само турски. Може да бъде избран всякакъв предмет, това е ЗИП", посочи тя и добави, че промени по въпроса не се предвиждат и статутът ще се запази.

По думите й за момента като майчин език се учат иврит, арменски и турски. Наблюдава се и голям интерес към ЗИП по компютри, добави Клисарова пред bTV.

По темата за миналите вече абитуриентски балове и начина, по който бъдещите студенти се забавляват Клисарова заяви, че празникът много се преекспонира.

„Това е показност, а не празнуване на завършването. Те каквото и да облекат ще са красиви", коментира тя шикозните тоалети и скъпи коли.

Темата за боя, разпространил се в интернет на бала на Търговско-банковата гимназия, образователната министърка обясни с липсата на възпитание и етика в децата и модата на показност. „Всеки иска да празнува, но как ще го направи зависи от личната му същност", добави тя.

Спорният въпрос със сбъркания въпрос номер 3 на матурите се оказа, че не е бил проблем за децата.

Според показаните данни от министъра над 75 на сто са решили правилно сбърканата задача, която образователното министерство реши да счете за вярна.

Станете почитател на Класа