Плевнелиев връчи проучвателен мандат на Орешарски

Точно в 15,38 часа прездентът Росен Плевнелиев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на номинирания от Коалиция за България кандидат за премиер Пламен Орешарски. Минута по-рано лидерът на левицата Сергей Станишев представи на държавния глава решението на парламентарната група да номинира именно Орешарски.

По-рано днес в Народното събрание се проведоха консултации между Коалиция за България и ДПС за бъдещото правителство и програмата „Орешарски”. По време на разговорите Пламен Орешарски изрази увереност, че до вторник ще е готов със състава на правителството, което би дало възможност новият кабинет да бъде гласуван още същия ден на извънредно заседание на Народното събрание.

Орешарски припомни важни пунктове от програмата си - първо, укрепване на държавността, второ, възстановяване на икономическото развитие и стимулиране на предприемачеството и третия приоритет - за повече солидарност и социална справедливост.

Пред депутатите от ДПС Орешарски посочи, че най-важните мерки са увеличаване на помощите за отглеждане на деца, помощ за първокласниците, енергийни помощи. Причината за това структуриране на краткосрочните приоритети е, че приоритетите ще се изпълняват в условията на ограничен бюджет, който е гласуван вече.

ДПС не вижда в плана "Орешарски" теми, по които да има непреодолими различия, отбеляза Лютви Местан. Той посочи обаче, че ако през тези няколко дни има съгласие за програмните намерения, ДПС ще очаква БСП да подбере възможно най-подходящите лица, с които да осъществи амбициозната си програма.

Бихме искали профилът на кабинета да е с експертно-политическо начало. Под експертно-политически профил не разбираме да има лица без политически пристрастия, уточни Местан. В приоритетите, според ДПС, трябва да е и споразумението с Европейския съюз за 7-годишния планов период.

ДПС и БСП се договориха техни експерти да започнат обсъждането на детайлите по секторните политики още през тази седмица.

Станете почитател на Класа