Десетки протестираха в защита на Гергана Червенкова

Българката Гергана Червенкова ще остане поне още един месец в ареста, докато Софийският апелативен съд (САС) събира допълнителни доказателства, за да прецени дали да уважи искането за екстрадирането й в САЩ.

Това стана ясно на днешното заседание на САС, на което не бе даден ход на делото, за да бъдат събрани документи, доказателства и допълнителни гаранции от САЩ, че обвинителният акт на прокуратурата в Ню Йорк е пълен и изряден, както и да се гарантира, че Червенкова няма да бъде заплашена със смъртна присъда.

Както "Правен свят" вече писа, Гергана Червенкова има обвинения в САЩ за нелегална онлайн търговия с лекарства, които съдържат контролирани вещества и за пране на пари. Защитата на българката обаче е категорична, че тя е работила на трудов договор в България като служител във фирмата "BG Global Services", която извършва у нас част от дейността на чуждия сайт за онлайн продажби на лекарства EuroMedOnline.com. Червенкова бе задържана през декември м.г., когато МВР обяви, че българката е изпрала 5 млн. долара, а тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обвърза задържането и екстрадирането ѝ в САЩ с отпадането на визите за български граждани.

Преди две седмици състав на Софийския градски съд (СГС) одобри екстрадирането на Червенкова, като отказа да се изискат иззетите при обиск в дома ѝ доказателства. При ареста на Гергана, служители на ГДБОП са иззели 4 лаптопа, включително служебния ѝ компютър, от който може да се проследи нейната комуникация с клиенти. Започнало е паралелно разследване в България, по което обаче и до днес няма повдигнато обвинение срещу Гергана.

Според договора за екстрадиция между България и САЩ обаче, българската страна в случая може да изземе и предаде всички предмети, документи и доказателства, които имат отношение към престъплението, за което се иска екстрадиране. Адвокат Златка Стефанова, която се включи в защитата на Червенкова, направи това искане, което днес бе прието от съда. "Тази кореспонденция е важна, за да може Гергана да докаже невинността си, ако се стигне до екстрадиране", поясни адвокат Стефанова.

Съставът на САС с председател съдия Иво Вапцаров и докладчик Стефан Илиев поискаха и още допълнителни гаранции от САЩ. Според съда остава неясно дали публикуваният в интернет обвинителен акт срещу Червенкова и още 9 американци е пълен или има и втора част. Ако има такава, съдът настоява да получи превод от нея. САС иска от САЩ и пояснение кое щатско законодателство би било валидно по това дело, след като част от твърдяната престъпна дейност е вършена в Ню Джърси, а друга – в Ню Йорк, както и уточнение дали в някои от тези щати се предвижда смъртно наказание.

В България няма смъртно наказание и според договора между страната ни и САЩ, екстрадиция може да бъде отказана, ако за престъплението, за което се иска екстрадиране на български гражданин, в САЩ е предвидено най-тежкото наказание. Тя може да бъде допусната обаче, ако САЩ гарантират, че смъртно наказание няма да бъде наложено или, ако се стигне до него, то няма да бъде изпълнено.

След като апелативните съдии са се запознали с обвинителния акт срещу Червенкова, те са констатирали още, че в него липсва подпис на окръжния прокурор на южния район на Ню Йорк Приит Барара и поискаха това също да бъде коригирано. Освен това, САС поиска и превод на 11-та поправка на Конституцията на САЩ, която дава право на американските граждани да бъдат съдени по избрана от тях най-благоприятна юрисдикция. Българският съд поиска информация дали това право важи и за чужди граждани, които ще бъдат съдени в САЩ.

Докато се съберат всички тези допълнителни доказателства обаче, Гергана Червенкова ще остане в ареста, тъй като СГС вече е постановил предаването ѝ на САЩ. Българският съд не обсъжда изобщо дали има обосновано предположение за авторство, а само за изпълнение на условията за екстрадиране. Според адвокат Златка Стефанова, ако в конкретния случай на Гергана има пропуски, които не са отстранени, може все пак и да не се стигне до екстрадиране.

"Няма за какво да съжалявам, България ще съжалява, ако допусне такова безумие", успя да каже Гергана, докато Съдебна охрана я отвеждаше от залата.

Час преди заседанието на САС, десетки роднини и приятели на Гергана се събраха на мирен протест пред Съдебната палата.

"Случва се един абсурд, в който може да попадне явно всеки. Събрали сме се тук да подкрепим Гери в нейната борба, защото не е допустимо един български гражданин без нито едно доказателство да бъде екстрадиран в една чужда държава и да бъде съден за неща, които той нито е извършил, нито е имал правомощията да извърши", коментира съпругът на Гергана – Димо Червенков. Той изрично подчерта, че протестът е мирен и не иска да бъде политизиран.

http://www.legalworld.bg/show.php?storyid=30986

Станете почитател на Класа