Цацаров: Цветанов ще бъде разследван

Цветан Цветанов ще бъде разследван, каза днес главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос на журналист, свързан с изказване на бившия вицепремиер и вътрешен министър, че "чака да бъде разследван".

Главният прокурор припомни, че е казал вече, че прокуратурата ще отправи искане за сваляне на имунитета на Цветанов.

"Прокуратурата няма да го отправи в първата седмица от работата на парламента. Най-малкото това е седмица, в която парламентът се конституира, избира ръководство, решава въпроси, свързани с правилника за организацията и дейността си.

Пък и приемете така - уважението към институцията парламент изисква да не започва работата си именно с такова искане, но искане ще бъде отправено", обясни Цацаров.

Към момента е отправено предложение от наблюдаващите прокурори, в което се излагат фактите, правната квалификация и предложение до главния прокурор за искане за снемане на имунитет, каза още Цацаров.

Към искането ние ще приложим всички необходими документи и доказателства, допълни той.

На 30 април прокуратурата съобщи официално, че има данни, че Цветанов е извършил престъпление по делото за незаконното подслушване, осъществявано от МВР.

Бившият вътрешен министър може да получи до 8 години затвор, ако прокуратурата му повдигне обвинение и след това докаже тезата си в съда.

На 16 май главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че според парламентарните процедури Цветанов не може да се откаже от имунитета си, преди той да бъде поискан от държавното обвинение.

Сотир Цацаров каза още, че премиерът Марин Райков ще обяви днес информация във връзка с резултатите от проверката в ДАНС, разпоредена заради изтичането на информацията от т.нар. достойни прокурори по случая с бюлетините в Костинброд.

"Прокуратурата е почти привършила своята междинна проверка. Еднопосочни са изводите от проверката на прокуратурата и проверката извършена от самата ДАНС", каза Сотир Цацаров.

Станете почитател на Класа