Новите депутати от БСП са Маргарита Стоилова и Лазар Попов

Централната избирателна комисия обяви Лазар Попов и Маргарита Стоилова за избрани народни представители от листите на Коалиция за България в Пазарджик и Пловдив. Двамата ще заемат местата на евродепутатa Илияна Йотова и кмета на Калофер Румен Стоянов, които отказаха да влязат в състава на 42-рото Народно събрание.

След като вчера 10 членове на комисията от квотата на ГЕРБ напуснаха един по един насроченото заседание на ЦИК и по този начин на практика блокираха провеждането му, днес изборните експерти отново заседаваха в атмосфера на конфликти.

Още в самото начало на заседанието членът на ЦИК, излъчен от Коалиция за България, Венцислав Караджов, възрази срещу поведението на колегите си по време на вчерашното заседание и призова всички да спазват необходимия кворум за провеждане на заседание: „Причината, от моя гледна точка, да не работи комисията, е, че някои от членовете на комисията не желаят да си признаят вчера, че по политически причини са напуснали заседанието на един независим регулаторен орган, какъвто е ЦИК и че тези членове действат партизански, вместо да действат професионално и независимо".

По думите на Караджов по време на вчерашното заседание на комисията един по един, след позвънявания и други разговори, членовете на ЦИК от квотата на ГЕРБ са започнали да напускат залата, поради което в продължение на няколко часа не е събран необходимият кворум, за да се проведе заседанието. Според Караджов вчерашната ситуация е показателна и категорично е накърнила авторитета на ЦИК като независим регулаторен орган.

Сред напусналите заседанието на комисията е и председателят й Красимира Медарова. Запитана как ще коментира думите на някой от колегите й, че хора от квотата на ГЕРБ са напуснали заседанието, след като са получили смс-и, Медарова отговори: „Не мога да дам коментар на чужди действия, още повече при липса на информация за това. Не е имало момент, в който да е имало 11 членове, освен мен, и аз да съм напуснала залата. От тази гледна точка не е имало заседание, което да напусна. Намирам подобни твърдения за спекулативни. Действала съм съобразно закона".

В крайна сметка ЦИК единодушно прие протоколните решения Попов и Стоилова да бъдат обявени за народни представители. Предстои в най-скоро време новите попълнения на парламента да положат клетва.

Станете почитател на Класа