Проверяваме здравното си досие в Интернет

Първата електронна здравна услуга тръгва от днес с въвеждането на досиетата на всички пациенти в единна система на Националната здравноосигурителна каса. Чрез уникален код всеки пациент със здравни права може да проверява назначените си изследвания, профилактични прегледи, изписани медикаменти и епикризи от престой в болница.

Новата услуга е част от концепцията за по-добро здравеопазване на ресорното министерство, която беше продължително дискутирана и отлагана в парламента през последните години. Системата за електронно здравно досие започна да се изгражда още по време на кабинета на тройната коалиция, но се оказа, че компонентите в нея не могат да сработят с лечебните заведения и се наложи смяна на софтуера.

Досега информационната система на Здравната каса беше достъпна само с електронен подпис и предлагаше данни единствено за дейности, заплащани от фонда. Идеята е занапред всички прегледи, изследвания и промени в здравословното състояние да се отразяват от медиците в реално време и от всички. Предвижда се системата в развитие да известява пациентите и чрез текстови съобщения на мобилните телефони.

Универсалният код за достъп ще се издава от днес във всяка Районна каса, като заявлението за издаване и получаването на кода стават лично. Децата до 18 години нямат собствен профил, а информацията за тях може да се види през документацията на родителя или настойника, който им е избрал личен лекар.

От Касата обещават, че скоро предстои и въвеждането на електронната рецепта, но за това е необходимо всички изпълнители на медицински дейности да се отчитат онлайн. Болниците пък ще трябва да започнат да въвеждат информация за всички пациенти и извършени здравни услуги всекидневно от началото на май. В противен случай НЗОК ще спира плащанията за тях.

Станете почитател на Класа