Плевнелиев прави служебен кабинет по модела на Марио Монти

Президентът Росен Плевнелиев ще прави служебен кабинет по италианския модел на Марио Монти. Това съобщи държавният глава в интервю пред "Дер Щандарт".
"Новото правителство ще бъде представено във вторник в 16 часа, а в сряда ще започне да функционира. В същото време, според нашата конституция, парламентът ще се разпусне. Мъжете и жените в служебния кабинет са личности, изградили от нулата своята компетентност и репутация", казва президентът пред австрийското издание.
Правителството ще се състои от мъже и жени, чието общо мото ще бъде: „За Европа, за демокрацията, за икономическото развитие”. Те всички ще насърчават конструктивния диалог и прагматичните решения, каза Плевнелиев.
На въпрос кой ще бъде министър-председател на този кабинет, държавният глава отговаря: "Е, това искаше да узнае и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу онзи ден. Този човек ще бъде представен едва във вторник."
Плевнелиев обяснява, че временното правителство в Италия под ръководството на Марио Монти е било модел при съставянето на българския преходен кабинет. "Надявам се, че то ще работи по начина, по който това бе направено в Италия от Монти. Ние трябва да имаме повече амбиции, отколкото просто да организираме следващите избори и да потисне частично кризата. Трябва да имаме положителна енергия, която в момента има в България по улиците и в интернет", казва той.
Междувременно се завъртяха няколко имена за министри. Проф. Кирил Топалов - съветник на президента по въпросите на културата, най-вероятно ще седне в стола на Вежди Рашидов.
Бившият директор на НОИ Йордан Христосков най-вероятно ще поеме социалното министерство, а новият шеф на фонд "Научни изследвания" проф. Пламен Мишев от УНСС - земеделието. За министър на финансите се спряга Карина Караиванова, бивш зам.-министър, която наскоро бе преназначена за шеф на дирекция в МФ.

Станете почитател на Класа