Антоний Гълъбов: Оставката на Дянков няма да парира общественото напрежение

Г-н Гълъбов, какъв сигнал дава според вас оставката на финансовия министър Симеон Дянков точно сега, малко преди края на мандата?
Финансов министър и вицепремиер, тази комбинация беше проблем още при формирането на правителството. Обикновено логиката е финансовият министър да е контрапункт на министър-председателя, но не и да е вицепремиер. В това отношение критиката към Симеон Дянков до голяма степен идваше заради ролята му на вицепремиер, а не на финансов министър. Затова и решението да се разделят двата поста ми се струва разумно, т.е., да има отделно вицепремиер и отделно финансов министър, който да си гледа само финансовите дела. Оставката на министър Дянков според мен не е отговор на общественото напрежение и няма да се отрази пряко върху неговата динамика. Това е много ключова фигура в кабинета „Борисов“. В това отношение сме свидетели на много специфична ситуация, в която ми се струва, че със смяната на министър Дянков се търси ефект за потушаване на общественото недоволство. Според мен обаче това решение няма да намали общественото недоволство и протестите.
Това решение не е ли неочаквано, предвид факта, че самият Борисов често изтъква, че България спазва строга финансова дисциплина и в това отношение сме едва ли не сред страните-отличници в Европа?
Това е факт, абсолютно вярно. От гледна точка на финансови и макроикономически показатели министър Дянков си свърши добре работата. Той успя да запази финансовата стабилност, въпреки че имаше сериозен натиск от различни посоки за увеличаване на публичните разходи. Личните ми критики към него са били в друга посока – по-скоро към ангажиментите му като вицепремиер, главно за ориентирането на публични разходи към сфери, където те не са били неотложно необходими. Повтарям, че решението за тази персонална промяна е наистина тежко решение, но то няма да даде отговор на общественото напрежение.
Възможни ли са и други персонални промени в кабинета, въпреки че наистина до края на мандата на това правителство остава много малко време?
Щом беше освободен министър Дянков, значи е възможно и всички останали министри да бъдат сменени. Смятам че логиката на министър-председателя с освобождаването на Дянков е да деактивира общественото напрежение, но този сигнал може да бъде разчетен и по друг начин. А именно, да активизира критиките и призивите за освобождаване и на други министри и да се превърне в един вид ускорител на подобен тип политически искания. Има още време до влизането в реална предизборна кампания, но ние вече сме в такава поне от няколко месеца, за това тези очаквания са основателни.
Както винаги в такива ситуации се чуват и мнения за възможни предсрочни избори...
Не, няма да има предсрочни избори. Цялата минала година говорихме за този вариант, но трябва да се разбере добре, че никой не желае предсрочен вот – нито БСП, нито ДПС. Никой не желае предсрочни избори, защото това означава, че трябва да бъде поета политическа отговорност в период, в който опозиционните политически сили не желаят да го направят. За това няма да има предсрочни избори. Големият проблем е, че тази тежка и трайна криза в управлението, ще доведе до негативни ефекти във всички сфери.

Станете почитател на Класа