Ройтерс: БСП се ангажира да осигури 250 хиляди работни места

Опозиционната БСП се ангажира да намали данъците за хората с ниски доходи и да премахне плоския данък от 10%, както и да създаде нови над 250 хиляди работни места, ако спечели парламентарните избори през юли. Това се казва в кореспонденция на Ройтерс за 48 конгрес на БСП.

БСП ще се опита да подобри жизнения стандарт в най-бедната страна членка на ЕС като повишат минималната заплата и пенсия, както и да възобновят строителството на ядрената централа , заяви лидерът на социалистите Сергей Станишев. БСП обещава също така да национализира компаниите за комунални услуги, ако спечели на изборите на 7 юли.

Икономиката едва излиза от дълбоката рецесия и расте много бавно, което разочарова българските избиратели, чийто доход на глава от населението е по-малък от половината от средния за целия ЕС.

"Държавата е в разруха. Икономиката е на изкуствено дишане, бедността и безработицата растат, хората живеят в мизерия, страх и апатия", заяви Станишев пред делегатите на конгреса.

Безработицата в България достигна десетмесечен връх през януари – 11,9%. Средната заплата е около 400 евро месечно.

"Никога нашата страна не е била толкова далеч от Европа. Необходима е радикална промяна в отношението на българската държава към нейните граждани. Ние не се борим за власт, а за България, да се спаси и да има бъдеще", заяви още Станишев.

БСП стопи преднината на ГЕРБ в социологическите проучвания, след като правителството реши да спре проекта за строителството на нова ядрена централа в белене, решение, което социалистите ще преразгледат, ако дойдат на власт.

ГЕРБ заяви, че няма чуждестранен инвеститор, който да финансира многомилиардния проект, но над 60% от българите, които гласуваха през януари на референдума, подкрепиха новата централа, надявайки се, че тя ще създаде нови работни места и ще намали сметките за тока.

"Белене" е най-евтиният проект за АЕЦ в света към този момент", заявяваше Станишев, който беше премиер в периода 2005 до 2009. "Ако бяхме спечелили изборите през 2009, през тази или следващата година щяхме да имаме вече работещ реактор", каза още лидерът на социалистите.

БСП планира да премахне плоския данък, въведен през 2008 от воденото от социалистите коалиционно правителство, в полза на степенувана система. Станишев не уточни каква ще е новата система, само каза, че хората с по-ниски доходи ще плащат по-малко. "Богатите ще плащат повече от бедните", каза още той.

Идеята на БСП за необлагаем праг за най-ниските доходи беше приветствано от синдикатите, но критикувана от някои анализатори, които заявиха, че може да направи дупка в бюджета и да доведе до ефективно по-голяма тежест върху данъкоплатците.

Непопулярните строги ограничителни мерки, забавените реформи, ниските доходи и високата безработица, наложени от ГЕРБ, както и отказа да се изкорени широко разпространеното връзкарство и корупция ерозираха подкрепата за правителството на Бойко Борисов.

През последните няколко дни българите излязоха по улиците на повече от дузина градове, за да протестират срещу своите последни сметки за ток, искайки национализация на електроразпределителните дружества.

Станете почитател на Класа