Цветан Цветанов: Изпълняваме стриктно критериите по Шенген

Страната ни има надграждане на най-добрите практики в охраната и опазването на външните граници на Европейския съюз, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в предаването „Неделя 150” на БНР. По думите на Цветанов, България изпълнява много стриктно критериите за присъединяване към Шенгенското пространство. Той посочи като пример интегрираната система на българо-турската граница, покриваща 58 километра от най-уязвимата част от "зелената граница" между двете страни.
„Влизането в Шенгенското пространство има критерии, които България и Румъния са изпълнили към март месец 2011 г., и единственото, което в момента трябва да бъде взето, това е политическото решение. Той обаче призна, че България все още играе водеща роля в областта на измамите със скиминг устройства и фалшиви кредитни карти, в трафика на хора и наркотици. Цветанов подчерта, че правителството работи в сътрудничество с редица европейски и трансатлантически организации по решаването на тези проблеми.
По повод скандалите около избора на Венета Марковска за конституционен съдия, според вицепремиера това е компроматна война, която ще се наблюдава и в бъдеще. Цветанов заяви, че не желае да коментира случая, тъй като няма правно основание за това, и допълни, че изборът на който и да е конституционен съдия трябва да бъде на базата на неговите професионални качества.

 

 

 

Станете почитател на Класа