Инспекцията по труда спасява скандалната Калинка Пенчева?

 Проверката по случая, свързан с пресаташето на ОД МВР – Варна Калинка Пенчева, завърши с предложение до вътрешния министър тя да бъде уволнена. Казусът обаче е предаден за становище и на дирекция „Инспекция по труда“ към Министерството на труда и социалната политика, тъй като Пенчева е майка на малко дете и се ползва от специалната закрила на закона. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на МВР, разпространено в неделя.

Както е известно, bTV излъчи репортаж, в който пресаташето Пенчева нарича „селски глупак“ гражданина Боян Максимов. Той се оплаква от полицейски тормоз, след като заснел и разпространил снимка с полицаи, които спят в служебния си автомобил.

След като Калинка Пенчева обиди Максимов и заяви, че той не заслужава внимание, социалните мрежи се взривиха от възмущение. Това принуди министър-председателят Бойко Борисов, който е близък с Пенчева и е кръстник на детето й, да поиска нейното уволнение.

След това обаче последва проверка по случая, назначена от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Именно тя е приключила с предложение за уволнение, заради нарушение на четири точки от Етичния кодекс на МВР. Те са свързани с несъобразяване със законността на действията на държавните служители на МВР, с непазене на доброто име на институцията, както и с неспазване на задълженията за даване на личен пример и за стриктно и безпристрастно изпълнение на служебните задължения.

Вътрешният министър Цветан Цветанов е получил предложението на дисциплинарно разследващия орган за уволнение на Калина Пенчева, но ще вземе окончателно решение след като пристигне становището по случая и на социалното министерство, става ясно от съобщението на МВР. 

Станете почитател на Класа