Хората на Кунева: Управляващите ще търгуват с българско гражданство

Управляващите възнамеряват да въведат режим на продажба на българско гражданство. За това предупредиха от партията на Меглена Кунева „България на гражданите".
Става въпрос за два законопроекта, внесени в Министерски съвет от парламента - за промяна в Закона за българското гражданство и промяна в Закона за насърчаване на инвестициите.
Промените предвиждат предоставяне на гражданство за направена инвестиция, независимо от размера и също, ако има пребиваване в страната повече от 1 година. Сега общият ред е 5 години.
Освен това отпада изискването лицето да владее български език, подчерта областният координатор Димитър Делчев. „Според промените в Закона за насърчаване на инвестициите се предвижда лице, което е инвестирало 200 хиляди лева в Националния иновационен фонд, да получава гражданство", добави той и предупреди, че новите български граждани ще бъдат предимно от трети страни.
Делчев подчерта, че българското гражданство дава право да гласуваш и да бъдеш избиран. Той е категоричен, че тези два законопроекта, внесени с подписа на премиера, противоречат на Конституцията, защото предвиждат условията за придобиване на българско гражданство срещу пари да бъдат определени в Наредба. „Това е противоконституционно. Условията трябва да се определят със закон", подчерта Делчев.
Даниел Вълчев подчерта, че когато някой стане български гражданин, той става и гражданин на Европейския съюз и предположи, че ако бъдат приети двата законопроекта, ще се отдалечим още повече от Шенген.

Станете почитател на Класа