Премиерът уволни скандалната говорителка на МВР-Варна

Премиерът Бойко Борисов нареди говорителката на ОД на МВР-Варна Калинка Пенчева да бъде уволнена, съобщиха от правителствения пресцентър в четвъртък.
Мотивите за решението на Борисов са, че Пенчева си е позволила "недопустими квалификации като служител на МВР към български гражданин и заради уронване престижа на ведомството".
Говорителката на ОД МВР Варна Калинка Пенчева нарече "селски глупак" варненеца Боян Максимов, който засне трима спящи полицаи в патрулка през юли тази година. Репортажът със скандалното изказване беше излъчен на 23 октомври по bTV. Боян Максимов се оплака, че след като публикувал снимката на спящите полицаи в интернет, бил тормозен, викан за справки и му сътавяли актове. По този повод говорителката на МВР-Варна Калинка Пенчева коментира пред bTV: "Лицето Максимов не е чак толкова велико, че да се занимаваме с него. Какво да кажа, той е един глупак. Един селски глупак, който се чуди какво да прави". Максимов обяви, че смята да я съди. Поведението на Пенчева предизвика много остра реакция в социалните мрежи и форумите. Самият Максимов пък се закани, че ще съди Калинка Пенчева за обида.
В четвъртък стана ясно също така, че срещу Пенчева е повдигнато дисциплинарно производство, най-тежкото наказание по което е именно уволнение.
Работодател на скандалната говорителката на МВР-Варна се явява МВР, т.е. уволнението й е по-скоро в правомощията на вътрешния министър Цветан Цветанов. Предполага се обаче, че премиерът е взел нещата в свои ръце, след като бе публично обявено, че той е кръстник на сина на Калинка Пенчева.
Самата говорителка коментира пред радио "Фокус", че засега няма информация да е била освободена от поста си, като уточни, че в момента е в отпуск и се връща на работа следващата седмица. Прекият й началник – шефът на полицията във Варна Тодор Иванов отказа да коментира случая, като също заяви, че няма информация за уволнението на Пенчева.

Станете почитател на Класа