Партиите обявиха икономически приоритети за новия сезон

Новият политически сезон в Народното събрание започна във вторник, на 4 септември, с традиционните за началото на всяка парламентарна сесия политически декларации. Заседанието на парламента стартира по план – точно в 13 часа, а от името на управляващите пръв декларация прочете председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.
„Основната задача за всички нас през новия сезон е подготвянето и приемането на бюджета на държавата за новата 2013 година. Ще осигурим такъв обем от средства, който да гарантира както по-добър на българските граждани, така и да се затвърдят позициите на България в Европа като финансово стабилна и конкурентна държава“, каза Велчев.
През последната година увеличихме минималната работна заплата, минималната пенсия и заплатите на работещите в спешната медицинска помощ. Увеличихме размера на енергийните помощи за социално слабите. Ще затвърдим и тенденцията за разкриване на нови работни места, заяви Велчев.
„Ремонтирахме болниците, разкрихме центрове за диагностика. От ПГ на ГЕРБ сме убедени, че строителството и изграждането на инфраструктурата е единственият начин за развитие на всички региони. Чрез осигуряването на всички условия за продължаване на строителството на магистралите „Тракия”, „Струма”, „Марица” и „Хемус”, сме твърдо решени да инвестираме в развитието на икономиките на отделните региони и в по-добрия начин на живота на хората в тях”, посочи още от името на ГЕРБ Красимир Велчев.
Той се обърна към опозицията с думите: „Няма как да не се направи сравнение между пустинния пейзаж, в който превърнахте страната всички вие след управленията си през последните 20 години, и всекидневно променящата се България днес. Едва ли има човек, който би избрал вашето управление пред строящите се нови магистрали, пътища, спортни зали, стадиони, метро, паркове, кръстовища на няколко нива, музеи и още много неща, които вие не можахте да направите”.
От опозицията не останаха длъжни на язвителната забележка на Велчев и не скриха критиките си към управляващите.
„ГЕРБ следва максимата – не ме гледай какво правя, слушай ме какво ти говоря. Беше нарисувана радостна, оптимистична картина. Имахте повече от три години да реализирате вашата предизборна кампания. Тя не е реализирана нито за икономиката, нито за увеличаване на доходите. Всички действия на ГЕРБ не само оттук нататък, но и през цялата година досега изцяло са подчинени на предизборни цели – да управляват, след като загубят доверието”, каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев.
„Изведнъж всички заговориха за увеличаване на заплатите – и министърът на отбраната, и министър Цветанов. Това е чиста демагогия, защото повече от три години замразихте масово доходите на българските граждани, което означава обедняване. Когато се хвалите за финансите, трябва да кажете цялата истина – има 5 милиарда нови дългове. 27% от българските граждани биха напуснали незабавно България при първа възможност”, каза още Сергей Станишев.
За БСП ще има два водещи политически приоритета, стана ясно от думите на Станишев.   Първо, социалистите си поставят за цел да бъдат „много ясна и категорична опозиция“, и второ – да докажат, че има и друга възможна алтернатива на ГЕРБ.
Сред другите приоритети на Столетницата е гарантирането на условия на честни избори, да се създават работни места за хората, да се гарантира националната сигурност.
От ДПС пък за пореден път поискаха разпускането на парламента и провеждането на извънредни избори.
„Според ДПС единственото добро, което оттук нататък може да направи 41-то Народно събрание за страната, е незабавно да се разпусне, за да се организират предсрочни избори през късната есен. Политическият ресурс на 41-то Народно събрание и неговото правителство е изчерпан “, заяви зам.-председателят на партията Лютви Местан.
 „Правителствената политика продължава да се лута без посоки. Мандатът на ГЕРБ започна със симеондянковите закани за влизане в Еврозоната. Икономиката е болна, болно е обществото, болна е самата демокрация. Правителството не може да предложи нито една мярка за решение“, каза още Местан.
Бедността обхваща все по-големи социални кръгове и никоя магистрала няма да реши проблема с глада, заявиха от ДПС.
От Синята коалиция също акцентираха върху икономическите аспекти в декларацията си. От името на ПГ на Синята коалиция говори вече бившият лидер на СДС Мартин Димитров, който обяви безработицата като „проблем номер едно за България“.
„Правителството тръгна към левия популизъм. С леви решения не може да се излезе от кризата. Кабинетът продължава да толерира монополите”, каза още Мартин Димитров.
„Ако не искате икономиката да бъде изтощена докрай, мерките срещу монополите и за защита на конкуренцията трябва да са приоритет на правителството. Монополите имат влияние върху управляващата партия. Много трудно и болезнено могат да бъдат предприети тези мерки, но няма никаква алтернатива”, добави Димитров.
„От „Атака” настояваме за категорично вдигане на минималната работна заплата и пенсиите. Минималната пенсия да стане 500 лева, а минималната заплата - 1000 лева. Това, ако не можете да го направите, станете домоуправители“, заяви от трибуната лидерът на „Атака” Волен Сидеров. 

Станете почитател на Класа