ДСБ дават на прокуратурата търговете на земи с компенсаторки

От ДСБ искат спиране на търговете на земеделски земи чрез компенсаторки заради недопустимо изтичане на информация в полза на близки до властта фирми. Това съобщи на пресконференция в понеделник зам. председателят на партията Радан Кънев.
„Ясно е от динамиката на фондовата борса, че е имало предварително изтичане на информация и ефекта, освен, че антикризисен ефект с попълване на бюджета със свежи средства няма как да се постигне по този начин, ще се постигне и ефект на окрупняване на вече съществуващите земеделски монополи“, заяви още Кънев.
Тъмносините ще сезират и прокуратурата да разследва случая, тъй като „в една пазарна икономика това е едно от най-тежките престъпления срещу стопанството“.
ДСБ са особено притеснени от факта, че за първи път в най-новата ни история лятната безработица в България не е по-ниска от пролетната. Това не се е случвало дори и в най-драматичните години – 1996 – 1997 г., категоричен е Радан Кънев.
Това според хората на Иван Костов се дължи на политиката на ГЕРБ „на съсипване на малкия бизнес, семейното предприемачество, на дребното фермерство“. От тази политика се облагодетелствали близки и зависими от властта фирми и монополи.
Според Радан Кънев реално повишаване на доходите на българските граждани е невъзможно, заради намаляващата конкуренция на пазара на труда – резултат от фалитите на малките фирми.
„За един работник трябва да има повече от една възможност, за да може той да се бори за добър доход. При непрекъснати фалити и затваряне на малък бизнес това е пазарно невъзможно. Това, което се подготвят да направят ГЕРБ, е харчене на пари, което направи тройната коалиция през последната година от управлението си“, каза още Кънев.
Според другия зам. председател на партията и евродепутат Светослав Малинов, вече е „безсмислено някой да се опитва да помага на това арогантно мнозинство“. Всички наши инициативи и законопроекти са били отхвърляни от ГЕРБ, каза още Малинов.
„Ние ще съсредоточим всичките си усилия за политическа консолидация на избирателите на десницата със срещи из цялата страна, разговори с партньори, стягане на редиците на ДСБ, на нашите структури и започване на процеса на селекция на нашите кандидати“, заяви евродепутатът. По неговите думи „осигуряването на дясна алтернатива на ГЕРБ в момента е най-важната задача и ДСБ може да я изпълни“.

Станете почитател на Класа