Рейтингът на Борисов вече не влияел силно върху доверието към ГЕРБ

Доверието на българите към премиера Бойко Борисов влияе все по-малко върху подкрепата за управляващата партия ГЕРБ. Това показва изследване на агенция „Алфа рисърч“, проведено сред 1025 души в периода 31 май – 7 юни. Според изследването потенциалният вот за ГЕРБ е 22,3%, като този дял се приближавал повече до позитивната оценка за кабинета (22%), отколкото до премиера.
Министър-председателят обаче продължава да има положителен рейтинг с одобрение на 1/3 от българските граждани. Приблизително толкова са и тези, които не дават позитивна оценка на работата му.
Според изследването 39% смятат, че кабинетът на ГЕРБ е донесъл „по-висок авторитет на страната ни в Европа и света“. Според 17 на сто е била постигната по-голяма справедливост, 14% са отчели по-добри перспективи за младите хора, а за 11% се е подобрило социалното равнище.
Най-харесваният член на правителството пък се оказва регионалният министър Лиляна Павлова, която е удвоила положителните оценки за себе си и е изпреварила традиционните отличници – външния министър Николай Младенов и вътрешния Цветан Цветанов. Сред одобряваните след дълго отсъствие е и културният министър Вежди Рашидов.
Двамата нови министри – на икономиката Делян Добрев и на здравеопазването Десислава Атанасова, засега „наследяват“ по-скоро критично отношение от предшествениците си.
Президентът Росен Плевнелиев има 39% одобрение срещу 15% неодобрение, но най-голяма част от интервюираните (46%) не могат да изразят определено мнение за дейността му. За три месеца държавният глава е загубил 4% доверие.
Парламентът продължава да страда от остър дефицит на одобрение – само 9%. Положителна оценка за председателя на Народното събрание Цецка Цачева са дали 14% от интервюираните.

Станете почитател на Класа