Борисов поиска Плевнелиев да наложи вето на съдебния закон

Аз ще приветствам президента Росен Плевнелиев с две от нещата в Закона за съдебната власт – да му наложи вето и да го върне, заяви в четвъртък премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че ГЕРБ не би подкрепила политически този ВСС да избира главния прокурор. Според Борисов в този Висш съдебен съвет не може да да има кариерни бонуси.
Надявам се президентът някъде вторник-сряда да го върне, след което веднага да се започне процедура и да се прегласува, каза още премиерът. Той отбеляза, че по принцип нито президентът, нито премиерът имат право да коментират за ВСС, защото е независим орган.
След като му бе напомнено, че именно ГЕРБ внесоха промените в Закона за съдебната власт, Борисов отговори така: И ГЕРБ ще внесе да ги промени сега. На въпрос защо въобще бяха приети и трябваше ли да се стига дотук, премиерът отговори, че има много аргументи "за" и "против".
По думите на Борисов може да се каже, че депутатите не са приели нещо грешно, но лично неговите аргументи за неприемането на този текст са повече морални.
Ден преди това Росен Плевнелиев заяви, че ще има позиция по закона до ден-два.
От думите на премиера и президента обаче не стана ясно дали ще бъде ревизирано и мнението на управляващите, че следващият Висш съдебен съвет няма да бъде избран пряко от магистратите, а чрез делегатски събрания. В няколко писма до българските власти Европейската комисия настояваше, че прекият вот за ВСС може да бъде въведен за избора на кадровиците на Темида още тази есен. До момента от Министерството на правосъдието оправдаваха невъзможността за въвеждането на прекия избор с технически причини.
Преди около месец президентът Росен Плевнелиев каза, че е по-важно кандидатурите за членове на Висшия съдебен съвет да бъдат прозрачни, отколкото да бъде въведен пряк избор. Държавният глава заяви, че е по-добре да се знае за всеки кандидат за член на ВСС какви знакови дела е решавал, какво е отсъждал, какво е имотното му състояние, кой го е номинирал и с какви мотиви. Плевнелиев предпочете да се въздържи тогава от коментар по въпроса за предложените промени в Закона за съдебната власт, които биха дали възможност сегашният състав на ВСС да избере нов главен прокурор.

Станете почитател на Класа