Фандъкова: Лично се ангажирам с проблема с бездомните кучета

Лично се ангажирах с решаването на проблема с бездомните кучета. Това заяви в четвъртък столичният кмет Йорданка Фандъкова.
„Имам уверение от министър Мирослав Найденов, че вече е приключила работата на работната група по предложенията за промени в законодателството и че ще бъде внесено предложение в Народното събрание за национална програма по този проблем“, съобщи тя.
В сряда бездомни кучета нахапаха жестоко 88-годишния
Христо Панков в кв. „Редута“. Възрастният човек е приет в „Пирогов“ с опасност за живота и с тежки рани по ръцете и краката. Той е бил открит в градинка до зала „Фестивална“ в безпомощно състояние, след като живеещи в района чули силен лай и викове за помощ. Възрастният мъж страда от деменция и сигналът за изчезването му е подаден още във вторник.
Фандъкова заяви, че постоянно следи състоянието на пострадалия мъж, като поддържа лично контакт с ръководството на „Пирогов“.
В четвъртък сутринта в района на инцидента бяха изпратени два екипа на „Екоравновесие”. Те вече са заловили две бездомни кучета, които ще бъдат настанени в приюта в кв. „Сеславци”, за да се установи дали са агресивни. Предполага се, че те са част от глутницата, нападнала Христо Панков.
„Столична община е обявила обществена поръчка и до 3 юли се приемат документи за изпълнител на приют с капацитет 1000 кучета. Срокът за изпълнение е три месеца“, каза още Фандъкова в четвъртък.
При заловени през април около 350 кучета за май те са над 550, при положение че разходите намаляват, съобщи столичният кмет.
„Работим изключително активно по обработката на кучетата в ромските райони и в крайните райони. Възложила съм на „Екоравновесие” да реагира на всеки сигнал“, допълни Йорданка Фандъкова. Тя уточни и защо точно е уволнила предишния директор на „Екоравновесие“ Илиян Кърджев.
„Имахме проблем с преструктурирането на общинското предприятие „Екоравновесие”, затова си отиде и предишният директор, тъй като, вместо да намали администрацията, намали ловните екипи. Настоящият директор вече е направил своите предложения. Увеличени са екипите от четири на седем. Очаквам да се увеличат до десет до края на годината и да се назначат повече ветеринарни лекари”, каза още столичният кмет.
Докато има дори едно безстопанствено куче на територията на Столична община, винаги ще има риск, коментира пред bTV зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Тя направи и странното изказване, че „към момента не е ясно дали тежко пострадалият е нахапан от домашни или безстопанствени кучета“.
На 8 април тази година 87-годишният професор Ботьо Тачков почина няколко дни след като бе жестоко нахапан от бездомни кучета в столичния квартал „Малинова долина“. Лекари коментираха, че около 30% от тялото на възрастния мъж е било разкъсано. След трагичния инцидент зам.-кметът по екологията в София Мария Бояджийска подаде оставка, но Йорданка Фандъкова не я прие.

Станете почитател на Класа