Кунева предлага ЦИК да се назначава от президента

Учредителят на сдружението „България на гражданите“ (БГ) Меглена Кунева поиска професионална и надпартийна Централна избирателна комисия (ЦИК), която да се назначава от президента. На пресконференция в БТА вчера Кунева изрази надежда, че Росен Плевнелиев ще се вслуша в идеите й за промени в изборното законодателство, които включват и изчистване на избирателните списъци от т. нар. мъртви души.
Лидерът на БГ цитира държавния глава, който по време на предизборната кампания миналата година казал, че припознава на 95% нейната платформа.
Според Меглена Кунева вотовете трябвало да са организирани така, че да сме сигурни, че нашият глас се чува. Отминалите избори по нейна оценка и на международни организации били с най-много фалшификации. Кунева изтъкна, че не можем да се сравним с никоя друга държава в света по мащаб на купуване на гласове. Това е наш общ проблем, а отговорността за провеждането на прозрачни и честни избори е на кабинета, каза още бившият еврокомисар. Тя настоя за граждански натиск върху управляващите, „за да разберат, че обществото иска честни избори“.
Сдружението на Кунева, което скоро ще се трансформира в партия, е категорично "за" електронното гласуване. Въвеждането му ще ни превърне в модерна държава и ще гарантира по-широко участие на гражданите в изборния процес. Ако има електронно гласуване, от сдружението са убедени, че „много млади хора ще се включат във вота, а и подобно гласуване е по-удобно за хората с увреждания“. Показателни били и резултатите от последното преброяване, когато 40% от българите предпочели да се регистрират в интернет.
Кунева предлага още да се заимства френският опит - година преди изборите служба ГРАО да изпрати писма до гражданите за т. нар. активна регистрация. От сдружението очакват, че поне 2 милиона души ще се включат в кампанията, която ще помогне за изчистване на „мъртвите души“, служещи за манипулиране на вота. Тези, които откажели да се регистрират предварително, щели да се дописват в деня на изборите.
Пълен абсурд е 1,2 милиона мъртви души да фигурират в списъците, категоричен бе и бившият просветен министър Даниел Вълчев, който в момента е дясна ръка на Меглена Кунева. Той попита защо този проблем не се разрешава с годините и предположи: „Ако бъдат извадени тези мъртви души, може да се окаже, че г-н Борисов и г-н Станишев не са първа политическа сила.“
Според БГ е допустимо въвеждането на СРС за предотвратяване купуването на гласове, но процесът трябвало да се ръководи от прокуратурата, а не от МВР.

Станете почитател на Класа