Ковачева: ЕК не иска преструктуриране на ВСС

Европейската комисия (ЕК) в нито един свой доклад не е искала да прави структурна реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това заяви вчера министърът на правосъдието Диана Ковачева пред БНР по повод критиките на ЕК за реформиране на ВСС.
Сегашният ВСС е постоянно действащ именно през процедурата на ЕК, обясни Ковачева. Според правосъдния министър се е получило недоразумение и вероятно има невярно подадена информация към говорителя на ЕК Марк Грей. Миналата седмица на брифинг Грей обясни, че е възможно прекият вот за избор на следващия ВСС да се проведе още тази есен. „Позицията на Европейската комисия не се е променила. Както подчертаваме пред българските власти от известно време, ние смятаме, че е нужна фундаментална реформа в съдебната система, която започва от Висшия съдебен съвет", каза говорителят на ЕК миналия четвъртък.
Вчера Диана Ковачева коментира и предстоящия през юли европейски мониторингов доклад за България. "Този доклад ще обхваща последните 5 години, затова той ще е по-различен“, каза министърът.
Ковачева коментира и предстоящия избор на главен прокурор. „Ако мандатът на ВСС приключва на 3 октомври и този ВСС трябва да избере новия главен прокурор, дали няма да е дълъг срокът от 5 месеца, в който на практика ще има двама главни прокурори - един с неприключил мандат и друг - с незапочнал", коментира Ковачева.
„Аз бих казала, че малко ме притеснява този ВСС да избере новия главен прокурор", заяви от своя страна вицепрезидентът Маргарита Попова. Миналия петък комисията по правни въпроси в парламента реши членовете на Висшия съдебен съвет да бъдат наградени с повишаване в длъжност и да получат възможност да изберат следващия главен прокурор.

Станете почитател на Класа