Ще гласуваме за държавен глава на 23 октомври

Парламентът насрочи датата на президентския вот за 23 октомври. Срещу нея гласуваха от БСП, ДПС и „Атака". Решението беше взето на парламентарното заседание, което се проведе вчера. От партията на Волен Сидеров искаха да не се определя датата за вота, преди да станат ясни претендентите в битката за поста. За Волен Сидеров датата на изборите е „денят на фантома", защото не са ясни имената на хората, които ще се състезават за най-високия пост в държавата.
От БСП отказаха да подкрепят предложението на ГЕРБ с довода, че трябва първо да бъде насрочена датата за местните избори. Тя трябва да бъде определена от президента и заради това социалистите твърдят, че управляващите се опитват да наложат мнението си на Георги Първанов, тъй като изборите ще бъдат 2 в 1.
„Извинявайте колеги от ГЕРБ, но пръв в правомощието си да насрочи датата на изборите е президентът, който според приетия от вас Изборен кодекс трябва да направи това до 90 дни преди изборния ден, тоест в рамките на следващите месец и десет дни. Според същия Изборен кодекс парламентът трябва да насрочи президентските избори в срока до края на тази парламентарна сесия", обясни Мая Манолова от БСП.
Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова заяви, че дебатът е започнал отдавна и единствено Коалиция за България се противопоставя. „Тук няма драма, няма спор по датата", обясни Фидосова.

Станете почитател на Класа