Загърбва ли Турция Запада?

Сменя ли Турция посоката на политическо и дипломатическо равнище? Отделя ли се тя от "Западния клуб" и казва ли "сбогом" на членството в ЕС? Тези въпроси се задават все по-често, особено след последната криза с Израел, коментира Дойче веле

 

Това не се казва открито в Турция, но се подочува зад кулисите. В Турция никой не отрича, че обществената подкрепа за членството в Общността е понамаляла. Също така никой не отрича това и сред кръговете, които със самочувствието на динамичното икономическо развитие на страната, биха искали Турция да търси алтернативни формули за членството в Евросъюза.

Двойните стандарти на Брюксел

 

Мевлют Чавушоглу, член на турския парламент, който е и председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, казва, че "членството в ЕС е все още най-важният политически въпрос за Турция". Според Чавушоглу, намалялата обществена подкрепа за европейския процес е свързана с двойните стандарти, прилагани от ЕС към Турция. Определени европейски лидери, като френският президент Никола Саркози, изразявали вътрешно-политическа загриженост, станело ли дума за отношенията между Евросъюза и Турция.

Станете почитател на Класа