Симеон Сакскобургготски: Ако има общо желание и целта е да се подобри ситуацията, страната ще тръгне напред

Ако има общо желание и целта е да се подобри ситуацията, страната ще тръгне напред. Излизането от кризата зависи от нас, е заявил в интервю за Дарик радио бившият премиер Симеон Сакскобургготски, цитиран от прессекретаря му Цветелина Узунова.
Според Сакскобургготски, все още е рано да се каже дали кризата е свършила. Нещата се променят много бързо и дали сме я преодолели ще може да се каже след няколко месеца, когато се погледне ретроспективно какво е правено, отбелязва бившият премиер.
На въпрос дали е здравословно в условия на криза да има търкания между президент и премиер, Симеон Сакскобургготски заяви, че за него са по-важни институциите и респектът към тях, защото това гради самочувствието на нацията. Да не ги олицетворяваме винаги с персоната, която в даден момент заема този пост, заяви бившият премиер и добави, че не трябва да се търсят конфликти, а допирните точки и да се види кое къде стои добре.
По отношение на енергийните проекти, той отбеляза, че всичко трябва да се обмисли солидно и с необходимите параметри, за да се стигне до желаното и най-полезно решение за страната. Симеон Сакскобургготски отбеляза също, че няма намерение да се кандидатира за президентския пост. В отговор на въпрос за Меглена Кунева като евентуален претендент, той посочва, че тя е уважаван политик и у нас, и в Европейския съюз. Според него, няма нищо странно жена да бъде държавен глава.
В отговор на въпрос за отношенията му със сегашния премиер, Симеон Сакскобургготски коментира, че много хора говорят "по един не много коректен начин за неговата роля в царското семейство като бодигард. Той е собственик на компанията и ако ме е придружавал, винаги съм му бил много благодарен. Но го има и в други случаи в кампаниите, когато самият шеф държи да бъде на място, за да види как функционира неговият екип", отбеляза бившият премиер. Той отново подчерта позицията си, че стабилността в политиката е много важна и за икономиката, хората да знаят какво ги чака на другия ден. Един цял мандат е солиден индикатор, смята Симеон Сакскобургготски.

/БТА/

Станете почитател на Класа