Амадеу Алтафаж: Актуализацията на Бюджет 2010 поставя редица въпроси

София /КРОСС/ Говорителят на еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен - Амадеу Алтафаж каза в интервю за БНР, че актуализацията на Бюджет 2010 поставя редица въпроси.

"Първо, страните-членки трябва да информират навреме, когато има ревизия на бюджетната прогноза, и дори още по-бързо, ако тя е значима. Това е предвидено в европейския договор, а ние не получихме информация за промените през 2009 година навреме, когато ние очаквахме". Вторият проблем е сериозната ревизия на Бюджет 2010. Тук става дума за значителни промени. Както знаете, от първоначално заложен дефицит от 1.9% се стига до стойности от 3.8%. Това е двойно увеличение. От балансиран бюджет се отива към бюджет със свръхдефицит, обясни Алтафаж. Стойностите според него сами по себе си не са огромни. Дори може да се каже, че България има по-добри фискални позиции от повечето страни от Европейския съюз. Самата актуализация обаче е тази, която поставя въпроси и именно те трябва да бъдат изяснени. "Разбира се, в момента не обвиняваме България в нищо, но мисля, че е в неин интерес да има яснота около числата, така че очакваме резултатите от вътрешните одити, които се правят в страната, и които ще вземем предвид, преди да изпратим мисията на "Евростат", каза говорителят на Оли Рен.
Според Амадеу Алтафаж истинско негативно въздействие ще има върху страната ни, ако има съмнения в статистическите данни. "Съмненията за България вече ги имаше и искаме да изясним нещата възможно по-скоро и това е най-доброто и за вашата страна", каза Алтафаж. Според него фискалните позиции на България са добри. Той изрази надежда, че още тази година дефицитът на страната ще слезе под 3%.


/РА/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа