Ватиканска Апостолическа Библиотека и СУ подписаха рамково споразумение

София /КРОСС/ Префектът на Ватиканска Апостолическа Библиотека Кардинал Рафаеле Фарина, и Ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. дин Иван Илчев, подписаха Рамков договор за сътрудничество в областта на палеославистичните изследвания и тяхното популяризиране в Италия, България и трети страни, съобщиха от СУ "Св. Климент Охридски".

Предмет на споразумението са организирането и провеждането на съвместни мероприятия - кръгли маси, семинари, изложби и др., обмена на специализирана научна литература, финансирането на специализации на млади научни работници в областта на палеославистиката, опазването и популяризирането на славянското културно наследство във фондовете на Ватиканската Апостолическа Библиотека и в български фондохранилища, съобразно финансовите възможности на всяка една институция, подготовката на съвместни научни издания, като всяко издание ще бъде предмет на отделен конкретен договор, кандидатстване със съвместни научни проекти за финансиране от Европейските програми за културно наследство, двете страни се споразумяха също така за съвместно мероприятие: описание на старопечатните славянски книги от библиотеката.
На тържествена церемония в Аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски" Кардинал Рафаеле Фарина беше удостоен с почетното звание Доктор Хонорис Кауза.

 

/АБ/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа