Обама стъпи на гърлото на британските пенсионери

Лондон, Великобритания /КРОСС/ Американският президент Барак Обама се сдоби с обвинението, че е "стъпил върху гърлото" на британските пенсионери. Обяснението почва върху нападките на Обама срещу петролния гигант "Бритиш петролиум" /ВР/, чиито нефт се разля при авария в Мексиканския залив, пише британският вестник "Дейли телеграф. Острите реакции на американския президент срещу компанията доведоха до значително обезценяване на нейните акции.

Според инвеститори Обама излага на риск пенсиите на милиони със своите "прекомерни" критики спрямо нефтената компания от разлива насам. Преди инцидента /20 април/ ВР бе най-голяма компания на Острова с пазарна стойност от 122 млрд. лири. Оттогава обаче компанията загуби 46 млрд. лири от стойността си.

Предишните "железни" позиции на компанията я превърнаха в основа на почти всеки пенсионен фонд в страната, като осигурява 1 лира от всеки 6 лири за британските пенсионери.

Експерти оценяват, че разходите за изчистване на нефтеното петно ще са между 10 и 20 млрд. лири, но най-големите проблеми ще дойдат от спекулата на инвестиционния пазар, където има опасения, че компанията ще бъде наказана от американското правителство.

Миналия месец говорител на Белия Дом обяви, че работата на президента е да "държи ботуша си" на гърлото на компанията. Мината седмица самият Обама призна, че е щял да уволни директора на компанията, ако му е бил подчинен.

 

/ЦГ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа