Йордан Цонев: Няма реална база, върху която ДПС да управлява с ГЕРБ

София /КРОСС/ Много е трудно да се управлява по време на такава криза и затова подходих добронамерено към бюджета за 2010 година, но още от самото начало ми направи впечатление отсъствието на професионална експертиза. Това каза народният представител от ДПС Йордан Цонев за ТВ+ в предаването "Свободна зона".

"Действително има спад на вноса, но очевидно, когато се е съставял бюджетът, това не са го констатирали, а са имали достатъчно основания", коментира Цонев. Той поясни, че този факт стеснява базата за облагане с ДДС, тъй като износът не носи приходи от този данък. "С реконструкцията на бюджета сега се предлага точно това - намаляване на приходите от ДДС и акциз. Това е рамката, която би трябвало да е направена още октомври миналата година. Всички данни са говорили за това и ако беше направен този извод, щеше да се предприеме такъв тип политика", аргументира се Йордан Цонев. В отговор на въпроса дали подходът умишлено е бил такъв заради залагане на стратегическата цел - влизане в еврозоната, а от там да дойде помощта, Цонев каза: "Ако са разчитали, че проблемите ще се решат с влизането в чакалнята на еврозоната, това е фундаментална грешка. Не еврозоната оправя дефицитите, а оправените дефицити вкарват в еврозоната".

Това управление в голяма степен повтаря грешките на целия преход - не води диалог, не търси консенсус и след това констатира спад на доверието, което вече е факт, смята народният представител. Според заместник-председателя на ПГ на ДПС бюджетната криза е факт, а тя води и до политическа. "Политическите кризи имат различен изход. Най-справедливият е  избори, но има и други изходи - увеличаване на държавата, завземане на повече власт под формата на повече сигурност, повече полиция. Това също е един от възможните варианти на изход от политическата криза. Ако се стигне до задълбочаване на бюджетната криза, тогава ще се завземат все повече територии в името на възмездие, сигурност и т.н., а признаци в такава посока вече има", смята Цонев.
Няма реална база, върху която ДПС да управлява с ГЕРБ, е категоричен Цонев. По думите му електоратът на ДПС не харесва Борисов и заради отношението му към ДПС и заради водената от него политика. Въпреки това всяка правилна промяна би получила подкрепата на ДПС по отношение на актуализацията на бюджета, заяви Цонев. Според ДПС правилната актуализация е да не се посяга към фискалния резерв, а съкращаването на разходите в  администрацията да достигне 38 %. "В условия на криза се търси максимален консенсус, защото ако бъде предприет такъв тип разговор, от това не губи никой. Не е изход за никой да дойде на власт след катастрофа", коментира политикът. Според него в нормална обстановка това управление би провокирало 10 вота на недоверие, но сега е контрапродуктивно да се иска вот на недоверие. "Страната има нужда от политическа стабилност", аргументира се народният представител. 
Икономистът прогнозира, че в обозримо бъдеще не е възможно да се върнем на нивото от 1997 година, защото вече има натрупан значителен резерв, банките са стабилни. Проблемът е, че сме силно зависими от кризата около нас. Цонев призова правителството да не харчи резерва и не толкова да стимулира икономиката да излиза от кризата защото европейското потребление е свито, а по-скоро да затваря пространствата, през които кризата нахлува. Икономистът твърди, че в световен мащаб кризата ще достига все по-дълбоки нива.

/РА/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа