Правят панорама с филми на Пламен Масларов

София /КРОСС/ Пламен Масларов беше отдаден на киното до последния си дъх и издъхна докато снимаше поредния си филм. И като филмов, телевизионен и театрален режисьор, продуцент, актьор, и като директор на Българска национална филмотека, той се раздаваше както за филмите, така за филмовото наследство и своите многобройни приятели. Колегите му го обичаха не като директор, а като приятел, посочи пред КРОСС кинокритикът Боряна Матеева.

Вчера на 60-годишна възраст почина режисьорът Пламен Масларов, директор на Българската национална филмотека.

Поклонението ще се състои на 11 /юни/ от 11 ч. във фоайето на Народния театър

Филмотеката ще направи и панорама на негови филми в седмицата след 18 юни.

 

Пламен Масларов: визитка

 

Пламен Масларов е изтъкнат филмов и театрален режисьор, актьор, сценарист и продуцент. Роден е през 1950 в Своге. Завършва театрална режисура във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) "Кр. Сарафов" в София през 1974 г. в класа на проф. Христо Христов. Още докато следва работи като асистент-режисьор и прави актьорски дебют в ролята на Мустафата в един от най-значителните за българското кино филми "...И дойде денят" (1973), на режисьора Георги Дюлгеров.

След няколко години работа като театрален режисьор в Пловдив и Бургас, Пламен Масларов специализира кинорежисура и драматургия в Париж (CRUS).

Прави режисьорския си дебют с късометражния филм "Ситуация". Първият му дългометражен филм "Любовта на Мирон" (1980) печели наградата за най-добра мъжка роля на фестивала в Сан Ремо, Италия.

През 1992/94 в Страсбург взема участие в програмата на Европейския съвет за култура за източноевропейските страни "Одисей".

От 2001 до началото на 2003 година е директор на Народния театър "Иван Вазов".

От 17 ноември 2004 е директор на Българска национална филмотека.
Автор е на около 50 документални, телевизионната поредица "Българският ХХ век", и над 10 игрални филма, сред които "Зелените поля..." (1984), "Съдията" (1986), "Забранено за възрастни" (1987), "Кмете, кмете..." (1990), "14-те целувки" (1997), Похищението" (2009). Режисьор и съсценарист е на телевизионните сериали "Съдебни хроники" (1992), "Слово за ползата от четенето" (2000), "Не се навеждай навън" (2004). Продуцент е на "Граница" (1994). В сатиричния театър поставя пиесата "Маршрутка" на Елин Рахнев.

До последния си дъх беше на терен и работи над телевизионния филм "Корави старчета".

/ЦГ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа