Меркел и Саркози искат забрана на рискови финансови инструменти в ЕС

Берлин, Германия /КРОСС/  Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози призоваха председателят на Европейската комисия Жозе Барозу да обмисли въвеждането на обща европейска забрана за късите продажби на акции и държавни облигации, предаде Ройтерс.

В Берлин двамата обсъдиха общата икономическа стратегия в навечерието на предстоящите този месец срещи на върха на ЕС и Г-20. Основна тема на разговорите беше положението в еврозоната.

В съобщение, публикувано от германското правителство, двамата призовават Еврокомисията да активизира усилията си по въвеждането на по-строг контрол върху търговията с кредитни суапове (credit default swaps - CDS) за държавните облигации и късите продажби и да представи мерките в следващите няколко седмици.

"По-конкретно ние смятаме, че е необходимо да се подобри прозрачността при късите продажби на дялове и облигации, особено държавните облигации. Мерките на ЕК трябва да включват и възможността за обща европейска забрана на този вид продажби за всички или за определени дялове и облигации, а също така забрана на всички или някои кредитни суапове по държавните облигации", заявяват двамата.

Сredit default swaps – CDS:  Договор, по силата на който се прехвърля кредитния риск на даден инструмент, от една страна върху друга. В слуай, че получателя на заема изпадне в неплатежоспособност, застрахователят е длъжен да поеме загубата върху себе си.

/ВС/

Станете почитател на Класа