Първанов: България още е регионален енергиен лидер, благодарение на АЕЦ "Козлодуй"

София /КРОСС/ Високият професионализъм и европейските качества на българските енергетици са достойни за уважение от всички нас. Преодоляваме редица икономически и политически затруднения и търсим синхрон с европейската енергийна политика. Дори и сега, в условията на икономическа криза и значителен спад на електропотреблението, България продължава да бъде регионален енергиен лидер, при това благодарение на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви в приветственото си слово президентът Георги Първанов към участниците в Международната ядрена конференция на БУЛАТОМ. Той допълни, че по своята значимост българската енергетиката отдавна се е превърнала от национален в регионален фактор, което означава, че оптималните за нея решения могат да бъдат реализирани само в регионален контекст.
В словото си президентът посочи и някои от трудностите, с които се сблъсква енергетиката днес: "Светът е изправен пред перспективата от нарастващ енергиен дефицит. Затова енергийният дебат, особено в неговите ядрени измерения, наистина е твърде съществен и се свежда до следното - как да повишим максимално нивото на енергийната сигурност и да намалим драстично въглеродните емисии".
Президентът допълни, че сме пред прага на нов период на своето развитие в областта на ядрената и конвенционалната енергетика и да изчистим стратегическата си линия.

Станете почитател на Класа