Британската преса

Лондон, Великобритания /КРОСС/ Основна тема в британската преса са икономиите, които новото правителство ще предприеме., за да намали дефицита. "Индипендънт" пише за планираното орязване на разходите в социалното подпомагане. Това е част от мащабната ревизия на бюджетните разходи. Не се изключва възможността от замразяване на пенсиите. Вестникът коментира, че това може да настрои много британци срещу коалиционното правителство, което обеща да защитава най-бедните.

Военното командване и цивилните служители са игнорирали предупрежденията, че Великобритания е зле подготвена да изпрати на войски в афганистанската провинция Хелманд, пише в свое журналистическо разследване "Таймс". Високопоставени източници твърдят, че стратегията на Лондон за присъствието на страната в Афганистан е много погрешна. Отговорните за решението признават, че това е било хазартен ход. До момента той коства живота на около 300 британски войника. Преди месеци сериозни съмнения за мисията наложиха разпити на високопоставени служители, включително и на бившия премиер Тони Блеър.

"Файненшъл таймс" пък пише за намеренията на европейските финансови министри да наложат данък върху банките, въпреки липсата на пълна яснота по този въпрос.


Друг акцент в пресата са евентуалните санкции, които международната общност може да наложи върху Иран, зарази ядрената му програма.


"Дейли телеграф" пише за водещата роля на Лондон в плана за облекчаване на блокадата над Ивицата Газа, за което властите в Тел Авив са дали принципно съгласие.

/ЦГ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа