Ост-Вест Контакт: България- плашило за чуждите инвеститори

София /КРОСС/ Икономическото списание "Ост-Вест Контакт" публикува обширен анализ за икономическата ситуация в България, пише "Дойче Веле". Изданието отбелязва тенденцията на намаляване на чуждестранните преки инвестиции и концентрирането им към малко на брой браншове, както и усилията на правителството да раздвижи чуждите инвестиции с помощта на нови стимули.

 

Дадена е критична оценка на стратегията на финансовия министър Дянков да бави максимално плащанията на държавата към фирмите с цел да ограничава дефицита. Вербалните атаки на премиера Борисов срещу уж завишените цени на електроразпределителните дружества Е.ОН, ЧЕЗ и ЕВН и заплахите за реприватизация пък са окачествени като катастрофални от инвестиционно-политическа гледна точка.


"За капак на всичко бяха изпратени служители на ДАНС да претърсят офисите на ЕВН, за да съберат "доказателствен материал" за инвестиции в електрическата мрежа", пише авторът и допълва, че подобни акции едва ли могат да събудят доверието на чуждите инвеститори, се казва в материала.


В друг материал списанието цитира и критични оценки на представители на Германо-българската търговска камара за кризисния мениджмънт на правителството на Борисов, който е оценен положително от едва 14% от представените там фирми. Оценени са рисковете, произлизащи от гръцката криза, както и експортните шансове на страните от Централа и Източна Европа. Според икономисти на Уни-Кредит Груп България можела да бъде засегната от слабото търсене на нейните аграрни продукти.


/ЦГ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа