С промени в Закона за чужденците приключи едногодишния туининг проект между България и Белгия

София /КРОСС/ "Днес приключваме едногодишния процес, в който под формата на семинари и съвместни акции с колегите от белгийската имиграционна служба обменяхме опит и знания" - каза директорът на дирекция "Миграция" Драгомир Петров, съобщиха от МВР. Той обясни, че благодарение на този опит е изготвен Закон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България. Групата, работила по тези промени, е била в непрекъснат контакт с белгийската имиграционна служба. "Около 60 процента са новите промени в Закона за чужденците и може да се каже, че в много голяма степен сме приложили директивите на ЕС" - добави още Драгомир Петров. Той разказа и за няколкото успешни инициативи, проведени съвместно с белгийските миграционни служби, сред които е бил и уникален полет за извеждане на нелегално пребиваващи чужденци. "Вратата е отворена и много от започнатото сега ще продължи и в бъдеще" - бе категоричен Драгомир Петров, като отново подчерта, че контактите между българската дирекция "Миграция" и белгийските имиграционни служби са много добра основа за посоката, в която страната ни върви - внедряването на Шенгенската информационна система и предстоящото присъединяване на България към Шенгенското пространство.

Генералният директор на Белгийската имиграционна служба Фреди Рузмонт изрази задоволство от съвместната работа с българските колеги, резултат от което са измененията в българския Закон за чужденците, в който на практика са приложени голяма част от законодателството и препоръките на ЕС. "В бъдеще основната ни цел е превантивната работа по въпросите на намаляване на нелегалната миграция" - добави Фреди Рузмонт.

 

Конференция по повод приключването на едногодишния туининг проект по миграция "Ефективно практическо приложение на новото европейско законодателство в сферата на миграционната политика и по-нататъшно укрепване на институционалния капацитет на Дирекция "Миграция" стартира днес. Партньор по проекта е миграционната служба на Кралство Белгия. Участие в днешната заключителна конференция взеха директорът на дирекция "Миграция" Драгомир Петров и Фреди Рузмонт - генерален директор на Белгийската имиграционна служба.
В продължение на три дни участниците в конференцията ще обсъждат няколко основни модула, между които "Управление на миграцията", "Разрешителен режим", "Връщане", "Домове за временно настаняване", "Обществен ред и ролята на международната съдебна практика".

 

/АБ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа