Японци искат да превърнат Луната в електростанция

Токио, Япония /КРОСС/ Японската конструкторска фирма The Shimizu Corporation е предложила най - широкомащабния план за получаването на слънчева енергия в историята на човечеството, съобщава globalscience. Техният амбициозен план се състои в построяването на пояс от слънчеви панели около екватора на Луната, чиято дължина ще бъде 6800 мили /11 000 километра/ Събраната електроенергия ще бъде преобразувана в микровълни и ще бъде изпращана с лазери на земята, където лъчите ще бъдат преобразувани отново в енергия за земните електростанции. Концепцията за Лунен пояс, според компанията, ще може да задоволи потребностите от електричество на цялото човечество.

При построяването на пояса, компанията ще разчита много на роботи. Те ще бъдат управлявани дистанционно от Земята. На роботите ще помагат астронавти.
За изпълнението на проекта ще бъде необходим огромен брой слънчеви колектори, както и други материали, затова компанията предлага да бъдат използвани ресурси и от Луната. Например, в плановете на японците влиза производството на вода по пътя на възстановяването на лунната повърхност с водород, доставян от Земята. От лунните материали може да се изработват циментиращи вещества и бетон, а тяхната обработка със слънчева топлина ще позволи да се създадат тухли, стъклена вата и други строителни материали, необходими за проекта. Електроенергията, генерирана от слънчевите панели ще се предава по кабели на разпределителни станции, които ще бъдат разположени на близката към нас страна на Луната, която е винаги обърната към Земята. След преобразуването на електроенергията в микровълни и в лазерни лъчи, те ще бъдат изпращани с антени, с диаметър 20 км, във вид на лъч към разположените на Земята приемници. Навигационният радиофар ще следи за акуратността на предаването на енергията. Едно от най - големите преимущества на проекта за Лунния пръстен е отсъствието на нашия спътник на атмосфера, а това означава, че там не съществува лошо време или облаци, които ще намалят ефективността на получаването на електричество от слънчевите панели. При това пръстенът ще добива енергия 24 часа в денонощие, което ще позволи на човечеството да завърши ерата на използване на земните природни ресурси.

/ВН/

Станете почитател на Класа