Прокуратурата поиска потвърждение на присъдите по делото "Борилски"

София /КРОСС/ Прокуратурата поиска потвърждаването на присъдите от Великотърновския апелативен съд, който на 4 февруари 2010 г. призна за виновни Георги Желязков и Стоян Стоичков, за това, че на 18 юли 2000 г. във Франция умишлено са умъртвили по особено мъчителен начин студента Мартин Борилски. Това предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Желязков, син на бившия зам.-шеф на варненското следствие и настоящ адвокат Борислав Желязков, бе осъден на 19 години лишаване от свобода,  а Стоян Стоичков - на 17 години.

Според прокуратурата присъдите на апелативните съдии във Велико Търново са справедливи и трябва да бъдат потвърдени от ВКС.

От своя страна частното обвинение поиска доживотен затвор за двамата  обвиняени, като се позова на особено жестокия начин, по който е  извършено престъплението. Частните обвинители смятат, че размерът на  наказанието няма да действа превантивно върху обществото, а ако се потвърдят присъдите на Желязков и Стоичков, те ще излезнат реално след 10 - 12 години.

Защитниците на двамата оборваха обвинителния акт. Адвокат Ина Лулчева  обясни пред върховните съдии, че не помни за последните 25 години да е имало такъв натиск по което и да било дело. Тя заяви в залата, че в защитата през цялото време се е създавало усещането, че по това дело се прилага презумцията за виновност, а не за невинност. Според нея двамата младежи са били осъдени, защото не са успели да докажат, че са невинни, а мотивите на магистратите във Велико Търново са уникални и безпрецедентни. Те, според адвокат Лулчева, почиват изцяло на предположение. Съдът сам е трябвало да установи факти по делото и така безпристрастността и обективността му се поставят под съмнение, обясни
защитата.

В обвинителния акт, според защитата има множество пропуски Един от тях е, че не е посочено кой удър от кого е нанасен. Няма описание на това какво се е случило по време на убийството. Освен това съдът е направил и недопустимо игнориране на съдебно - медицинска експертиза. Няма протокол, с който да се описва взимането на проби за ДНК от двамата подсъдими. Съдът в Търново пренебрегнал и СРС - тата като доказателство.
Адвокат Юлиян Георгиев заяви пред ВКС, че магистратите във Велико Търново са надхвърлили своите функции и правомощия и че "във Велико Търново не бяхме изправени пред справедлив съд".

Прокурорът по делото Атанас Гербев защити изготвения обвинителен акт, както и решението на апелативния съд във Велико Търново. Той коментира, че мотивите на магистратите не са производни, а се основават на събраните до този момент факти. Гербев обясни, че за първи
път от началото на делото, адвокатите оборват обвинителния акт, а досега не го е правила.

След заседанието прокурор Гербев коментира пред журналисти, че всички съдебни инстанции са потвърдили, че изискването на закона е спазено. Той коментира, че френските власти са били възмутени от първоначалната присъда на обвиняемите, особено след като в резултат на задълбоченото разследване в Париж са стигнали до извършителите във Варна и че не може да определи това възмущение като натиск, както настоява защитата. "Ако сега се върне делото ще минат още 2 - 3 години и по този начин 14- 15 години извършителите няма да са получили наказание", подчерта прокурорът.

ВКС ще се произнесе по делото до един месец.

/АС/

Станете почитател на Класа