43 български полицаи на европейско спецучение в Германия

Потсдам, Германия /КРОСС/  На полигона в Ленин до Потсдам, Германия, започва двуседмично международно полицейско учение European Union Police Forces Training EUPFT 2010. Около 300 полицаи от България, Румъния, Естония, Франция, Италия, Литва. Латвия, Холандия, Полша, Словения, Украйна и Германия ще вземат участие в учението, съобщава германската полиция.  През следващите две седмици те ще тренират взаимодействие между полицейските сили при кризисни ситуации.

От Министерство на вътрешните работи уточниха, че учението се провежда по инициатива на Европейската комисия. Целта е обмен на опит и най-добри практики в областта на оперативно-издирвателната дейност, използването на оръжия и помощни средства в работата на полицията, идентификация и предотвратяване на последиците от експлозиви и взривни вещества и други. Учението се провежда по предварителен сценарий и на два етапа – от 7 до 18 юни и от 12 до 23 юли, в района на учебен полигон Ленин/Бранденбург. То е израз на европейските измерения на оперативното полицейско сътрудничество. Затова в него ще участват над 300 полицейски служители на държавите членки на ЕС. Поканени са и колегите им от Русия, Украйна, Сърбия и Турция.

В първия етап участват 19 български полицейски служители от специализираните полицейски сили на ГД “Охранителна полиция", ГД “Криминална полиция" и ГД “Досъдебно производство". Предвижда се за втората фаза на учението да заминат 24 полицейски служители от ГДОП, ГДКП, ГДДП, СДВР и ОД на МВР Пловдив.

До този момент такива международни учения бяха успешно проведени във Франция и Италия през 2008 и 2009 г.

Станете почитател на Класа