Димитър Гогов: Намаляването на цените на газа, не води до увеличено потребление

София /КРОСС/  Намаляването на цените на газа, не води до увеличено потребление. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. На пресконференция от ръководството се опитаха да дадат яснота на обществото как се образува цената за доставка на газ за потребителите, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
"Това тримесечие динамиката специално в единия от показателите, които се формира цената беше много голяма и за съжаление не е в наша полза. Основната причина за промените на цените е борсовата игра и цените на петролните продукти, извън това влияят непряко и някои политически решения", коментира Гогов.
Той съобщи още: "Гарантирам ви, че в ДКЕВР се предоставя цялата налична информация, за това, което се случва. Няма нито една цифра, която "Булгарзгаз" да не задължено и да не предоставя данни. В същото време в търговските договори има и клауза, която задължава към известна конфиденциалност".
Изпълнителният директор разясни методът, по който се образува цената на природния газ: "Определят се няколко базови цифри, които фиксират състоянието към момента на сключване на договора. След това започва влиянието на променливите - котировките на съответните пазари, за този период от време, за който се отнася сключването на договора. Тежестта пада и върху елементите на алтернативни горива, които могат да заместят газа - мазута и газьола. Отчита се и съотношението между закупено гориво от доставчици и потребление. ДКЕВР може да даде до 2% надценка за обществения доставчик. На "Булгаргаз" невинаги са утвърждавани цени, които да съответстват на закупените количества газ".
Димитър Гогов изнесе и следните цифри: "През 2008 реализацията на газ към потребителите е в размер 3 млрд. 240 млн. куб. м., а през 2009 има спад в потреблението с 21,9%.
През това време цените на природния газ са се изменили средно с около 40%. 99,8% от разходите на дружеството са за покупка на природен газ". Той каза, че се налага изводът, че намалението на цените не стимулира потреблението на природния газ като обем. По думите му, в последните години се работи при доста голяма динамика на цените на петрола и неговите деривати.
Гогов посочи още, че при определянето на цената на газа е важно съотношението долар - лев и допълни: "Всички наши договори са сключени при цена определена в долари. Ние продаваме на нашите клиенти в левове, следователно за нас това съотношение е много важно. Тази динамика е изключително неблагоприятна. През месец януари съотношението долар - лев е 1,37, а през месец май вече е 1,54. За първи път от много време еврото се котира под 1,20 за долар. Към крайната цена се добавя цената за пренос, която от няколко години е фиксирана от ДКЕВР и се получава крайната цена, но без ДДС за потребителя.
Гогов посочи още, че през първото тримесечие на тази година цената на газа до българската граница е 464,44 лв., но за второто тримесечие вече ще бъде 533,27. По думите му, от "булгаргаз" са работили при фиксиран курс на долара 1,438884, а в момента трябва да се отчете, че в момента се налага да се работи при курс на долара 1,57.
Според него, ако има увеличение на тези цифри ще се наложи да се искат по-високи цени на природния газ от ДКЕВР. Запитан какво ще прави Булгаргаз, ако комисията не им разреши повече от 15%, Гогов коментира, че ще трябва да се съобразят с това решение, но това ще утежни положението на компанията. По думите му, колко ще е трудно зависи и от потреблението. Гогов посочи, че през лятото има намаление на потреблението. Според него, 23% е минимално увеличение, което може да понесе дружеството заедно с надценката, без да работи на загуба. Ако се махне надценката ще работим без печалба, допълни той.
До една седмица ще излязат резултатите за месец май и очаквам да се отчете счетоводна загуба от 50 млн. лв.
Нямаме желание да влизаме в конфронтация с когото и да било по отношение на цените на газа. Искаме да разясним какво и как се случва, декларира Гогов. Той съобщи, че топлофикациите в страната са започнали издължаване на суми към "Булгаргаз" и посочи, че най-тежко е положението с дълговете на "Топлофикация - Шумен".
В четвъртък "Булгаргаз" ще внесе искането си за поскъпване на природния газ в ДКЕВР.
На въпрос за търсене на други доставчици на газ и по точно от Азербейджан Гогов отговори: "Между нас "Сохар" има споразумение, в което се посочва какво количество маже да продаде едната страна и да закупи другата. Но за съжаление няма техническа възможност засега това да се случи". Той прогнозира, че това едва ли ще стане през следващата година и половина.
Ангажиментите за строителството на "Набуко" и "Южен поток" са на БЕХ и "Булгаргаз" не е страна по строителството на газопроводи, коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз".
Той изрази умерен оптимизъм по отношение на преговорите с "Газпром". По думите му, постигнати са общи виждания, предстои уточняване на експертно ниво. В рамките до две седмици двете договарящи се страни ще изпратят писмените си забележки, след което ще има среща. Имаме уверението, че България няма да остане без газ, каза Гогов. Ще отправим молба към партньорите, ценовата промяна да се прави веднъж на 6 месеца, но не календарно, а сезонно, съобщи Димитър Гогов.


/ДК/

Станете почитател на Класа