Четвърта Малка къща във Варна отвори врати за децата от дома в Могилино

Варна /КРОСС/ Днес във Варна бе открита четвъртата Малка къща за децата от дома в с. Могилино. На откриването присъстваха кметът на Варна Кирил Йорданов и Таня Радочай - представител на УНИЦЕФ за България.

УНИЦЕФ, с подкрепата на bTV, инвестира 400 000 лв. за строителството на Малката къща във Варна, където вече са настанени 7 деца от Могилино. Бяха извършени строително-ремонтни дейности, закупени бяха обзавеждане, оборудване и асансьор, напълно адаптирани за деца с увреждания. Допълнителни средства бяха инвестирани и в обучението на персонала, полагащ грижа за децата, което им осигурява индивидуално внимание, грижа и най-добри условия за развитие. Общият брой на хората, работещи в малката къща е 10. В къщата могат да живеят 12 деца. Къщата е в непосредствена близост до здравно, социални и образователни услуги, което ще допринесе за интеграцията на децата.

Таня Радочай изрази специални благодарности на участниците в този проект. Тя подчерта, че децата от Могилино вече могат да се радват на достоен живот в обществото и оптимизъм. "Вие го направихте за децата от дома в с. Могилино, можете да го направите и за много други деца, които са наказани, без да са извършили престъпление. Благодаря ви, че доказахте, че има надежда за по-добър живот за всяко едно дете", завърши Радочай.

Кирил Йорданов благодари на УНИЦЕФ, че предоставя възможност на Община Варна да участва в създаването на този нов модел на резидентна грижа за деца и пое ангажимента да развива подобни социални услуги в общината.

Работата на УНИЦЕФ по затваряне на дома в с. Могилино е част от работа на организацията в подкрепа на процеса на деинституционализация в България. Основните приоритети в проектите на УНИЦЕФ са подкрепата на семействата, приемната грижа, превенция на изоставяне и др.

/СС/

Станете почитател на Класа