Ботоксът у нас е контрабанден

София /КРОСС/ Ботоксът у нас е контрабанден. Това заяви началникът на ВМА ген. майор професор Стоян Тонев по време на провеждащата се в София "Лятна академия по практична дерматология и естетична медицина", предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Генерал Тонев съобщи, че миналата година у нас са извършени над 10 000 манипулации с ботокс, а официално фирмата, която е оторизирана да продава в България е продала количество за 140.

 

 

Генерал Тонев съобщи още, че на 1 юни е приет стандарт, който да гарантира качеството и безопасността в областта на естетичната медицина. По думите му втората стъпка в тази посока е приемането на наредба, която да регламентира този стандарт.

Президентът на академията доц. д-р Мирослава Кадурина, началник на катедрата по дерматология към ВМА посочи, че в България повсеместно се извършват естетически корекции от неоторизирани лица. Тя допълни, че подготвяната от 8 месеца наредба ще регламентира ясно кой ще може да практикува естетична хирургия. Д-р Кадурина сподели, че има пациентка, на която след операция за премахване на бенка се образувало злокачествено раково образование.
Според ген. Тонев е абсолютно необходимо у нас да се въведе система за застраховане както за пациентите, така и за лекарите. Той уточни, че "обикновено такъв тип застраховки варират до 20 000 лева". Генерал Тонев и д-р Кадурина изтъкнаха, че имат пълната подкрепа на новия здравен министър Анна Борисова и че се надяват новата наредба да влезе в сила от 15 юли.

 

Само специалисти ще правят козметични операции

/АС/

 

Станете почитател на Класа