Промените в пенсионната система ще са готови до юли

Най-късно в края на юли промените в пенсионната система ще бъдат приети в Министерския съвет и в началото на септември ще бъдат обсъждани в парламента. Това заяви вчера пред БНР министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той обясни, че на 4 юни е Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), където ще бъдат обсъдени предложенията на правителството за пенсионна реформа.
„Вече имаме предложенията на синдикатите и на някои от работодателските организации и аз смятам, че ще постигнем този консенсус, който е необходим за пенсионната реформа“, коментира още Младенов. След като бъдат обсъдени в НСТС, предложенията ще бъдат подложени на големи дискусии и кръгли маси в цялата страна. „На първо място искам да кажа, че ние трябва да се стремим към увеличаване на доходите на хората, за да можем да имаме и по-високи пенсии“, коментира министърът. Според него трябва да се увеличи обхватът на осигурените лица, да се засили контролната дейност, както и да се премахнат част от системите за ранно пенсиониране.
Министърът съобщи още, че сред мерките, които се предлагат, е да се въведе по-строг контрол върху отпускането на инвалидните пенсии и да се направи така, че хората да имат възможност по-дълго да работят на пазара на труда. По отношение на безработицата Младенов заяви, че тя е достигнала пика си през февруари тази година - 10,26%, а оттогава досега се задържа на едно ниво и дори се наблюдава спад. „Към 28 май нивото на безработица в България е 9,62%, или 356 517 души. Това са анализите на Агенцията по заетостта“, обясни социалният министър.

Станете почитател на Класа